
Hoofdgerecht
Aardappel-prei kroketjes met mosterdmayonaise
2 personen
25 minuten
Limburgse aardappelen uit eigen streek zijn de perfecte basis voor deze heerlijke aardappel-prei kroketjes! Super gemakkelijk om zelf te maken en lekker met een mosterdmayoniase. Perfect voor de herfst!
Overige tijden
- 25 minuten kooktijd
- 30 minuten opstijven
Bereidingswijze
- Schil de aardappels en kook ze in 25 minuten gaar. Laat de aardappels daarna even uitstomen. Voeg daarna de roomboter, mosterd en nootmuskaat erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en stamp (met een puree stamper) tot een gladde puree.
- Snijd het grootste gedeelte van het groen van de prei. Halveer de prei en snijd hem in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de prei 5 minuten.
- Splits de eieren. Roer 2 eidooiers door de puree. De overige 2 eidooiers gebruiken we niet. Vorm met de hand 8 kroketjes van de puree en laat deze een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Doe de bloem in een diep bord. Klop de 4 eiwitten los in een ander bord, gevolgd door de paneermeel in een 3e bord. Haal de kroketjes door de bloem, eiwit en paneermeel. Tip: Voor extra knapperige kroketten herhaal je deze stap nog eens bij alle kroketjes.
- Frituur de kroketten in 1.5 tot 2 minuten gaar. Dit kan in een grote pan met een laag zonnebloemolie of in je frituur aan. Houd een temperatuur van 180 graden aan. Tip: Je kunt checken of de temperatuur van de olie goed is door er een klein stukje brood in te doen. Als de olie begint te bruisen in deze goed!
- Serveer de kroketjes met honing-mosterd mayonaise. Hiervoor meng je 4 eetlepels mayonaise met 1 flinke theelepel grove mosterd en 1 theelepel honing.
- 500 gr Limburgse aardappelen (vastkokend of kruimig)
- 1 kleine prei, 170 gr
- 50 gr ongezouten roomboter
- 60 gr bloem
- 4 eieren
- 60 gr paneermeel
- 1/2 tl nootmuskaat
- Zonnebloemolie (optioneel)
- 4 el mayonaise
- 2 flinke tl grove mosterd
- 1 tl honing