
Aspergesteken
Asperges, ik houd ervan! Nu het aspergeseizoen in volle gang is, kan ik mijn hart echt ophalen. Maar… al dat eten moet ik er ook weer af trainen in de sportschool. Of… zou dat ook kunnen met noeste arbeid? Als ik nu eens zelf ga aspergesteken. Dan heb ik dat heerlijke maaltje ook echt verdiend. Toch?
Asperges steken bij de teler
Kwam het even mooi uit dat er een exclusieve Aspergesteekdag was, georganiseerd door Jan Linders bij de teler Teboza in het Limburgse Helden. Ze pretenderen AA-kwaliteit asperges te telen, de beste die er zijn. Kaarsrecht, met precies de juiste dikte en een mooie glans. En die gaan dan direct van het veld de supermarkt in. Dat wil ik wel eens met mijn eigen ogen zien.
Hoe doe je dat, aspergesteken?
De dag begint uiteraard op z’n Limburgs met koffie en vlaai. Daarna gaan we naar een aspergeveld waar we zelf aan de slag mogen. We krijgen eerst uitgelegd hoe je zo’n asperge moet steken. En hoe het absoluut niet moet. De truc is om de asperge een klein beetje uit te graven, dan de aspergesteker (lijkt op een lange vijl met onderaan twee punten waarmee je de asperge doorsnijdt) er langs af laten gaan en met een harde duw de asperge door te steken.
Aspergesteken is hard werken
Na de uitleg mogen we los, zoveel mogelijk asperges steken. En de mensen gaan los! Leuk om te zien dat er ook oudere mensen zijn die vroeger veel asperges hebben gestoken en het nog steeds kunnen. Het is zwaar werk, je staat de hele tijd gebukt en gebogen en soms moet je goed je best doen om de asperges uit de grond te krijgen.
Unieke rondleiding door het bedrijf
Na het zelf steken krijgen we een rondleiding door het bedrijf, waar het op het moment topdrukte is. Medewerkers keuren en sorteren alle asperges en zetten ze klaar voor transport. Teboza is een van de grootste en oudste Nederlandse aspergetelers. Dagelijks gaan er duizenden kilo’s asperges naar restaurants en winkelketens. Ze telen vele rassen en hun aspergeplanten gaan de hele wereld over.
Lekkere asperge-gerechten: goed eten
Daarna volgt een uitgebreide aspergelunch in de Aspergerie, met zelfgemaakte aspergesoep, verse asperges met botersaus, zalm, beenham. Het is echt heerlijk! Na een kleine prijsuitreiking voor de fanatiekste aspergesteker van de dag, keer ik huiswaarts met een tas vol asperges.
Tevreden kijk ik naar de oogst en bedenk welke lekkere asperge-gerechten ik allemaal nog kan maken. Ik besluit meteen een paar asperges te koken voor die avond en pak een grote pan. Oef, ik kan wel voelen dat ik fysiek hard heb gewerkt vandaag. Nou ja, na gedane arbeid is het wel goed eten.