
Asperges, de trots van Limburg
Likkebaardend schoof ik vroeger aan tafel als het aspergeseizoen was begonnen en mijn vader asperges had klaargemaakt. Heerlijk met aardappeltjes, ham en een saus van ei en roomboter.
Nu schotel ik mijn eigen kinderen asperges voor en ze smullen ervan. Bij iedere hap zeggen ze lachend dat ‘hun plas nu weer anders gaat ruiken’. Hoe komt dat eigenlijk? En kun je gezond genieten van asperges?
Trots van Limburg
Asperges zijn echt een delicatesse onder de groente. De heerlijke en gezonde seizoensgroente groeit volop in de Limburgse Peel en asperges zijn dan ook de trots van Limburg!
Het witte goud, zoals asperges ook wel worden genoemd, is een bijzonder voedzame groente. Er zit een groot aantal verschillende vitamines in én het is een rijke bron aan mineralen. Vooral het ijzergehalte is hoog: in 100 gram zit 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer!
Goed voor de nieren
Asperges bevatten ook het aminozuur asparagine, dat de nierfunctie stimuleert en een positief effect heeft op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Bij ongeveer de helft van de mensen ruikt de urine anders als ze asperges hebben gegeten. Dat komt door de zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. De lever zet dit om in vluchtige zwavelverbindingen die je lichaam verlaten via de urine. Dat hebben mijn kinderen dus goed geroken. 🙂
Nadeel van asperges?
Zijn er niet echt. Nou ja: ze zijn slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar, ongeveer van halverwege april tot eind juni.
Weinig calorieën
Door hun vochtafdrijvende werking passen asperges goed in een dieet. Ze bevatten ook nauwelijks calorieën. Je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 75 gram. Helaas hangt het er wel van af hoe je asperges klaarmaakt. De traditionele bereidingswijze met een pakje roomboter is uiteraard niet zo gezond. Gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden voor de vette saus: ansjovisboter. Smakelijk!
Gegrilde witte asperges met ansjovisboter
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram witte asperges (geschild)
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de ansjovisboter
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 6 ansjovisfilets (blik)
- 2 eetlepels verse peterselie
Werkwijze
- Maak eerst de ansjovisboter door alle ingrediënten en versgemalen peper met elkaar in een keukenmachine te vermalen tot een gladde massa.
- Laat de boter afgedekt opstijven in de koelkast.
- Snijd het onderste houtachtige gedeelte van de asperges af en snijd de asperges in de lengte doormidden.
- Verwarm de grillpan. Bestrijk de asperges met olie en gril ze in een paar porties aan beide kanten circa 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Serveer de asperges op een schaal en laat de ansjovis-boter erover smelten.
Lekker voor er bij: botersla met gerookte ham of gerookte vis.