
Avocado en ei? Jazeker!
Altijd ben ik al een groot fan geweest van de avocado. Ik eet hem tot verbazing van anderen gewoon puur, maar een avocado kun je ook heel goed combineren met allerlei ingrediënten. Bijvoorbeeld met garnaaltjes, aardbeien, appels of veldsla. Het goede nieuws: avocado’s zijn vet gezond. En met een vers gekookt eitje extra lekker!
Vette vrucht met vezels
Met een vetgehalte van bijna 30 procent is het vruchtvlees heel vet. Het gaat hier wel om gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die gunstig zijn voor je cholesterol. Daarbij krijg je dankzij de avocado ook veel vezels binnen, zo’n 10 gram per vrucht. Naast gezonde vetten en vezels zit de avocado bomvol vitaminen en mineralen.
Wanneer is een avocado rijp?
Avocado’s rijpen niet aan de boom, maar pas na het plukken. Daardoor is het geen groente, maar een vrucht. Een rijpe avocado voelt rond de steelaanzet zacht als je er met een vinger voorzichtig op drukt.
Het vruchtvlees is dan zo smeuïg als boter en groen van kleur. Op een koele plaats kun je een avocado tot zes dagen bewaren. Bewaar ze echter niet in de koelkast! Dit verstoort de rijping.
Wil je dat een avocado snel rijpt? Stop hem dan in een plastic zak met een rijpe appel, banaan of peer.
Een avocado kun je het beste in de lengte doormidden snijden, rondom de pit en dan de helften in tegengestelde richting draaien. De pit wip je er vervolgens zo uit.
Avocado met een kruidensalade en gevuld ei
Ingrediënten voor 4 personen:
- handje verse gemengde kruiden zoals dille, basilicum, peterselie, bieslook
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 hardgekookte eieren
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 2 rijpe avocado’s
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geschaafd)
Bereiding
- Pluk de kruiden van de steeltjes, scheur de blaadjes wat kleiner en meng ze.
- Klop de olijfolie met de balsamico, zout en peper tot een dressing.
- Halveer de eieren en neem de dooier eruit. Prak de dooier fijn met de mayonaise en mosterd tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Vul hier de halve eieren mee.
- Snijd de avocado’s nu doormidden. Verwijder de pit en trek de schil van de avocado. Snijd elke helft in twee plakken. Leg op elk bord een plak avocado. Bedek met wat kruiden en besprenkel met de dressing.
- Zet of leg op elk bord een gevuld half ei en bestrooi met wat peper. Verdeel de flinters Parmezaanse kaas erover. Serveer direct.
- Lekker met toast of brood!
Smakelijk!