
Barbecue gezond? Jazeker!
Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord barbecue? Waarschijnlijk veel vlees en geen vegetarisch. Terwijl dat net zo lekker kan zijn, helemaal met een smakelijke marinade of kruidenmix. En het is bovendien gezond!
Vegetarische barbecue
Let op: kant-en-klare vleesvervangers zoals een groenteburger zijn niet altijd geschikt voor de barbecue. Die kunnen gortdroog worden. Kijk op de verpakking of je het kunt grillen, dan komt het meestal wel goed. Ook garen niet alle groente even goed op de barbecue. Paprika’s, aubergines en courgettes, uien of champignons zijn meestal geen probleem, maar broccoli of asperges kun je beter eerst kort koken.
Groente grillen
Leg de groente op een stuk aluminiumfolie of een bakje, dat is wel zo makkelijk. Omdat er bij groente geen vet vrijkomt tijdens het grillen moet je de groente of het folie wel invetten met olie. Dat kan met een kwastje of een prop keukenpapier. Plaats de groente niet direct boven hete kolen; ze hebben veel minder hitte nodig dan vlees.
Gezonde groentespies
Maak bijvoorbeeld lekker gezonde spiesen met ui, paprika, courgette en champignons. Wil je een sausje erbij? Kies dan voor rode sauzen als ketchup, curry of barbecuesaus. Die zijn vaak minder vet dan witte sauzen. Je kunt ook zelf sauzen en dips maken op basis van yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus.
Groentespies met ui, paprika, courgette en champignon
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 uien (in 4 stukken)
- 2 rode paprika’s
- 2 courgettes (in plakken van zo’n 3 cm)
- 8 champignons (schoongeborsteld)
- halve theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 5 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
Bereiden
- Verwijder kapjes, zaadlijsten en zaad van de paprika’s. Snijd ze in de lengte in vieren. Snijd deze stukken in de breedte door.
- Giet olie in een kom. Wentel alle gesneden groente en de paddenstoelen door de olie, zodat alles van een dun laagje is voorzien.
- Rijg de stukken groente in willekeurige volgorde aan spiesen.
- Leg de spiesen op de barbecue en draai ze tijdens het roosteren regelmatig om. De roostertijd bedraagt zo’n 15 minuten.
Bereidingstips
- Serveer bij deze spiesen een pittige basilicum-tomatensaus. Meng doorgezeefde tomaten uit een pak met drie fijngehakte teentjes knoflook, twee theelepels paprikapoeder en tien fijngehakte basilicumblaadjes.
- Druk de groente op de pennen niet te stevig aan. Laat wat ruimte tussen de stukjes zodat ze door en door gaar kunnen worden. Gebruik bij voorkeur platte pennen om te voorkomen dat de groente bij het draaien gaan rollen.