Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
Groentespies

Barbecue gezond? Jazeker!

Door Tefke van Dijk

Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord barbecue? Waarschijnlijk veel vlees en geen vegetarisch. Terwijl dat net zo lekker kan zijn, helemaal met een smakelijke marinade of kruidenmix. En het is bovendien gezond!

Vegetarische barbecue

Let op: kant-en-klare vleesvervangers zoals een groenteburger zijn niet altijd geschikt voor de barbecue. Die kunnen gortdroog worden. Kijk op de verpakking of je het kunt grillen, dan komt het meestal wel goed. Ook garen niet alle groente even goed op de barbecue. Paprika’s, aubergines en courgettes, uien of champignons zijn meestal geen probleem, maar broccoli of asperges kun je beter eerst kort koken.

Groente grillen

Leg de groente op een stuk aluminiumfolie of een bakje, dat is wel zo makkelijk. Omdat er bij groente geen vet vrijkomt tijdens het grillen moet je de groente of het folie wel invetten met olie. Dat kan met een kwastje of een prop keukenpapier. Plaats de groente niet direct boven hete kolen; ze hebben veel minder hitte nodig dan vlees.

Gezonde groentespies

Maak bijvoorbeeld lekker gezonde spiesen met ui, paprika, courgette en champignons. Wil je een sausje erbij? Kies dan voor rode sauzen als ketchup, curry of barbecuesaus. Die zijn vaak minder vet dan witte sauzen. Je kunt ook zelf sauzen en dips maken op basis van yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus.

Groentespies met ui, paprika, courgette en champignon

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 uien (in 4 stukken)
  • 2 rode paprika’s
  • 2 courgettes (in plakken van zo’n 3 cm)
  • 8 champignons (schoongeborsteld)
  • halve theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 5 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie

Bereiden

  • Verwijder kapjes, zaadlijsten en zaad van de paprika’s. Snijd ze in de lengte in vieren. Snijd deze stukken in de breedte door.
  • Giet olie in een kom. Wentel alle gesneden groente en de paddenstoelen door de olie, zodat alles van een dun laagje is voorzien.
  • Rijg de stukken groente in willekeurige volgorde aan spiesen.
  • Leg de spiesen op de barbecue en draai ze tijdens het roosteren regelmatig om. De roostertijd bedraagt zo’n 15 minuten.

Bereidingstips

  • Serveer bij deze spiesen een pittige basilicum-tomatensaus. Meng doorgezeefde tomaten uit een pak met drie fijngehakte teentjes knoflook, twee theelepels paprikapoeder en tien fijngehakte basilicumblaadjes.
  • Druk de groente op de pennen niet te stevig aan. Laat wat ruimte tussen de stukjes zodat ze door en door gaar kunnen worden. Gebruik bij voorkeur platte pennen om te voorkomen dat de groente bij het draaien gaan rollen.
BBQ

Ook interessant

Recepten

Aardappelgratin met Onze Trots roombrie

Recepten

Snelle hachee met rodekool en peterseliepuree

Recepten

Pizza met pastinaak, blauwe kaas en hazelnoten

Recepten

Kabeljauw met amandelkorst en...

Recepten

Geroosterde pompoensoep met shiitake en sesam

Recepten

Gestoomde broccolisalade met quinoa en...

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?