
Bloemkool en broccoli: eet de hele groente!
Bloemkool en broccoli zijn echt van die groente die ik in het verleden voor de helft weggooide. Alleen de roosjes gingen de pan in. Tot ik merkte dat je de stronk ook prima kunt eten. Sterker nog, mijn kinderen vinden die zelfs het lekkerst. Wat een ontdekking!
Groente stomen
Naast de hele groente gebruiken is het slim om die niet te lang te koken in weinig water. Groente verliest namelijk tussen de 20 en 50 procent van de vitamines tijdens het koken. Nog beter is het om de groente te blancheren of te stomen. Bij stomen blijven de meeste vitamines behouden, en ook meer smaak!
Oergezonde bloemkool
Broccoli en bloemkool zijn ideale groente om helemaal te eten. Het zijn allebei ook oergezonde groente met veel vitaminen, ijzer en kalk. Bovendien zijn ze caloriearm. Beide koolsoorten halen tijdens de groei zwavel uit de grond. Dit komt vrij als je de groente kookt en zorgt soms voor de bekende ‘spruitjeslucht’.
In bloemkool zit ook choline en uit onderzoek blijkt dat dit de hersenfunctie sterk verbetert. Het zou zelfs geheugenproblemen als gevolg van het ouder worden voorkomen. Broccoli versterkt het immuunsysteem en houdt de bloedvaten gezond. Supergezond dus!
Knapperige broccoli
Wist je trouwens dat je bloemkool en broccoli ook prima kunt roerbakken? De groente is dan lekker knapperig en smaakvol. Lekker met peultjes, ook een favoriete groente in ons huis!