
Zo houd je thuis een bokbier proeverij
Zelf verschillende bieren proberen is hartstikke leuk. We hebben een paar tips voor een geslaagde proeverij mét bijpassende hapjes om optimaal van alle smaken te genieten.
Allereerst een aantal korte tips voor het organiseren van je proeverij. Bier is er in allerlei soorten, smaken en alcoholpercentages. Om echt goed te kunnen genieten van de verschillende bieren, is het belangrijk dat je je bierproeverij goed opbouwt. Het heeft niet veel zin om 10 biertjes neer te zetten en lukraak wat te gaan proeven.
Bouw op in alcohol
Lijkt logisch, maar het wordt toch vaak vergeten: begin met het lichte biertje wanneer je gaat proeven. Bouw het langzaam op zodat je ook het verschil daadwerkelijk nog proeft. Wanneer je toch start met de zwaarste bieren, zal je bij de lichtere bieren al snel de subtiele tonen en aroma’s niet meer proeven. Dat is zonde! Begin dus met het laagste percentage alcohol.
Kies een klein aantal bieren
Zoals gezegd is het niet verstandig om 10 biertjes neer te zetten en deze stuk voor stuk te gaan proeven. Het leuke van een proeverij is juist dat je nieuwe favorieten kunt gaan ontdekken. Als je veel verschillende bieren proeft, weet je aan het eind niet meer goed wat nu de smaak was van biertje nummer 1 of 2. Wij adviseren om maximaal 5 verschillende soorten bier per proeverij te kiezen.
Gebruik kleine glazen
Ieder bier heeft een perfect glas wat daarbij past, maar wanneer je een proeverij houdt is het verstandig om kleine glazen te gebruiken. Wanneer je proeft let je op de smaak, geur en kleur. Kleine hoeveelheden zijn daarvoor meer dan genoeg. Het voorkomt ook dat je ‘vol’ raakt na het 3e biertje. Met 1 flesje bier kun je tot 4 personen voorzien van een goede proefhoeveelheid.
Eet tussendoor
Je gaat natuurlijk geen proeverij doen op een lege maag, maar ook tussendoor is het verstandig om tijdens het proeven wat te eten. Dit is niet alleen verstandig, maar ook gezellig! Kies bijpassende hapjes om optimaal van alle smaken te genieten én drink water tussendoor om je smaak te neutraliseren voor het volgende biertje.
Bokbier proeverij voor thuis
Uiteraard hebben we ook een aantal bokbieren voor je op een rij gezet om zelf een proeverij te houden. De 5 bieren in deze proeverij zijn: Bavaria bokbier, Hertog Jan bockbier, Alfa herfstbok, Brand dubbelbock en de Grolsch herfstbok. We hebben ze al voor je in de ‘juiste’ volgorde gezet.
Bavaria bokbier
Donkerrood van kleur met de smaak van gebrande karamel. Baravia bokbier is een echte klassieker, een lichte bitterheid geeft dat beetje extraatje wat dit bier bijzonder van smaak maakt.
Alcohol: 6,5%
Categorie: donker en rijk
Spijzen: vette vis, vleesgerechten, (pittig) gekruide gerechten, pittige + belegen kazen
Hertog Jan bockbier
Robijnrood van kleur met een bitterzoete smaak. Let bij het proeven eens op de zoete karameltonen. Wist je dat je dit bier ook langer kunt bewaren? Leuk om eens een biertje weg te leggen en na 2 jaar te proeven naast een ‘verse’.
Alcohol: 6,5%
Categorie: donker en rijk
Spijzen: vleesgerechten, gekruide gerechten, pittige + belegen kazen én zoete desserts
Alfa herfstbok
Warm en krachtig van smaak, oftewel een écht herstbiertje. Ook in dit bier zijn tonen van karamel te vinden. De afdronk en de nasmaak zijn licht bitter.
Alcohol: 6,5%
Categorie: donker en rijk
Spijzen: vleesgerechten, gekruide gerechten, pittige + belegen kazen én zoete desserts
Brand dubbelbock
Dit bokbier is rijk en robuust door de dubbele rijping van het bier. Robijnrood van kleur, gebrande karamelaroma’s en een bitterzoete volmoutige smaak.
Alcohol: 7,5%
Categorie: donker en rijk
Spijzen: vleesgerechten, gekruide gerechten, pittige + belegen kazen én zoete desserts
Grolsch herfstbok
Gebrouwen sinds 1920 en het meest gedronken bokbier van Nederland! Het zachtzoete rijke karakter past uitstekend bij het herfstgevoel. Je proeft subtiele tonen van bosbessen, kaneel en rozijnen erin terug.
Alcohol: 6,6%
Categorie: donker en rijk
Spijzen: vleesgerechten, gekruide gerechten, pittige + belegen kazen én zoete desserts
Hapjes voor erbij
Hier horen natuurlijk ook lekkere hapjes bij! Naast recepten waarbij je kookt met bokbier, hebben we ook een aantal borrelhapjes om op tafel te zetten tijdens een proeverij.
- Gerookte zalmkroketjes
- Crostini met mosselen en rucolapesto
- Bruschetta met aardbeien, gegratineerde geitenkaas en tijmhoning
- Pestobroodjes
- Petit fours met brie en walnoot
- Wortelfrietjes in ontbijtspek met cajun-mayonaise
Smakelijk!