Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders

Brood, daar zit écht wat in

Door Tefke van Dijk

Brood is voor veel mensen een dagelijks voedingsmiddel. We staan er soms helemaal niet meer bij stil dat het, net als groente en fruit, zijn oorsprong vindt op het land. Een echt natuurproduct dus! Maar hoe gezond is brood eigenlijk? En wat kun je er nog meer mee behalve simpel een boterham smeren?

In de basis is brood een gezond product. Het bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Van de vele broodsoorten die er zijn is volkorenbrood het gezondst. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van de héle graankorrel en juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel zijn extra goed voor je.

Goede spijsvertering en gezond gewicht

Volkorenbrood draagt onder meer bij aan een goede darmwerking en een optimale spijsvertering. Ook helpt het om op een gezond gewicht te blijven. Door de vele vezels in volkorenbrood krijg je minder snel een hongergevoel en kom je minder gauw in de verleiding om te snoepen.

Karakterbrood van biologisch graan

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een karakterbrood van biologisch graan. De korst van de volkorenvariant is stevig en krokant en afgewerkt met roggebloem. Heerlijk! Biologisch graan groeit bovendien op eigen kracht, zonder chemische bemesting of spuitmiddelen. Net zoals mijn kinderen op eigen kracht groeien. Ook zij eten graag brood en naast de ‘gewone boterham’ verwen ik ze graag met bijzondere broodhapjes, zoals broodrondjes met gevuld ei. Extra lekker!

Broodrondjes met gevuld ei

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 sneeën brood
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel zure room

Werkwijze

  1. Rooster het brood en steek er met een groot glas cirkels uit. Besmeer de toastjes met boter.
  2. Kook de eieren hard en pel ze. Snijd de eieren horizontaal door en haal de dooiers eruit.
  3. Roer de eidooiers los met de zure room en breng op smaak met zout en peper.
  4. Vul beide eierhelften met het mengsel en zet ze tegen elkaar aan.
  5. Verpak stevig in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
  6. Snijd de eieren in dikke plakken en verdeel ze over de toast.

Smakelijk!

broodgevuld eivloerbrood

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?