Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders

Buiten eten? Barbecue: gegrilde kipspiesjes met limoendip

Door Tefke van Dijk

Als het even kan, eet ik buiten. Meestal kook ik dan binnen, maar het is natuurlijk nog leuker om dat ook buiten te doen. Niet met een heuse buitenkeuken, maar gewoon gerechten grillen op de barbecue. Heel lekker, en als je het goed doet ook heel gezond!

Vlees vooraf marineren

Zo is vlees heerlijk zonder vet sausje als je het vooraf marineert met kruiden. Gegrilde groente zijn erg smakelijk én bevatten weinig calorieën. Maak eens een kleurrijke groentespies van paprika, champignon, ui en tomaat. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groente en kruiden.

Brood met kruidenboter is heel verleidelijk om te blijven eten terwijl de barbecue nog niet klaar is. Dat zet ik dus niet meer op tafel. Kinderen zijn ook erg blij met stukjes wortel, paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkool. Of ik maak feestelijke fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer.

Toch een sausje erbij?

Kies dan voor ketchup, curry of barbecuesaus. Rode sauzen zijn vaak minder vet dan witte. Nog beter: maak zelf sauzen en dips op basis van yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus. Met een dipsaus op yoghurtbasis knabbel je die groente ook lekker weg!

Gegrilde kipspiesjes met limoendip

Ingrediënten voor 4 personen
  • 300 gram kipfilets (in dunne repen)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • handje verse rozemarijn (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 limoen (schoongeboend, rasp en sap)
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
Benodigdheden
  • satéprikker

Werkwijze

  1. Rijg de kipfilet aan de satéprikkers.
  2. Maak een marinade van de olie, rozemarijn, knoflook, helft van het limoensap, komijn en een snuf zout.
  3. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
  4. Meng de mayonaise met de yoghurt, limoenrasp en het overige limoensap en breng op smaak met zout en peper.
  5. Verhit een grillpan en gril de kipspiesjes op een hoge stand in circa 6 minuten rondom goudbruin en gaar.
  6. Serveer met de limoendip.
Smakelijk!

 

BBQkiplimoen

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?