
Een krachtige, kruidige wijn met karakter: Cabernet Sauvignon
In onze vorige blogs hebben we je alle ins en outs verteld over de witte druifsoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc. Deze week zijn we aangekomen bij een heel andere druifsoort, namelijk Cabernet Sauvignon. Alweer de nummer 4 van ‘The Big Five’ onder de druiven.
Dikke, donkere schil
Rode wijn krijgt zijn kleur door contact met de schillen van de druiven. Hoe donkerder en steviger de schil, hoe krachtiger de wijn. Cabernet Sauvignon is een schoolvoorbeeld van een druif met een dikke, bijna zwarte schil en doet het dus ook goed in warme gebieden. De oorsprong van deze druif ligt in de Bordeauxstreek, maar je vindt hem tegenwoordig op veel meer plaatsen zoals Zuid-Afrika, Chili en Italië.
De Bordeaux: twee bekende druifsoorten
In het zuidwesten van Frankrijk ligt de Bordeaux en dit gebied is van oudsher de thuishaven van deze beroemde druifsoort. De Cabernet druif groeit aan de westkant van deze streek, aan de zogenoemde linkeroever. Door de beroemde kiezelbodems die daar de warmte vasthouden, wordt het rijpingsproces ondersteund. De grootste kracht van Cabernet is dat hij beter kan worden naarmate hij ouder wordt. Deze druif kenmerkt zich door smaken van zwarte bes, cassis en eucalyptus maar bevat ook zeer complexe smaken zoals leer, tabak en chocolade.
In het noorden en oosten van de Bordeaux vind je de rechteroever waar een andere bekende druifsoort groeit: de Merlot (hierover vertellen we je volgende week meer). Waar de Cabernet Sauvignon een stevige wijn creëert, zijn de wijnen gemaakt van Merlot over het algemeen wat zachter van stijl met iets lagere tannines en zuren. Merlot wordt daarom vaak aan Cabernet Sauvignon toegevoegd om een wijn te creëren die makkelijker drinkt.
Aan tafel
Cabernet is een echte eetwijn door het stevige, dominante karakter en doet het goed bij rund- en lamsvlees. Eigenlijk is het aan te raden hem altijd tijdens het eten te drinken, want zonder kan hij nogal overweldigend zijn. De gerechten mogen net als de wijn stevig zijn. Denk bijvoorbeeld aan stoof- en wildgerechten, paddenstoelen-risotto of Mexicaanse tortilla’s. Ook bij de borrel smaakt hij heerlijk in combinatie met oude of blauwe kazen.
Om je op weg te helpen hebben we alvast drie heerlijke recepten uitgekozen die het goed doen bij deze karaktervolle wijn:
1) Indonesische rendang met rode peper
2) Karakterbrood met knoflook, kaas en kruiden
3) Knien in ’t zoer
Meer weten over welke wijn het beste bij jou past? Doe dan de wijntest!
Dit artikel is onderdeel van onze serie over The Big Five druiven in het land van de wijn. Lees meer:
- De beroemdste druif ter wereld: de Chardonnay
- Verkwikkend en fris: de Sauvignon Blanc
- De Merlot: een echte allemansvriend
- De Syrah / Shiraz is ‘hot’!