
Borrelhapje, Traktatie
Chocolade-oliebollen met cranberry’s en noten
20 personen
60 minuten
Een lekkere oliebol met chocolade, cranberry’s en noten. Extra lekker: voeg 50 gram gehakte pure chocolade toe aan het beslag. Geen fan van amandelen? Vervang deze dan door walnoten of hazelnoten.
Bereidingswijze
- Week de cranberry’s, liefst een dag van tevoren, in de likeur of het sap.
- Roer de oliebollenmix met 1 eetlepel cacao, 350 ml lauwwarm water en het bier tot een glad beslag. Meng de amandelen en cranberry’s erdoor.
- Dek het beslag af met een vochtige doek en laat circa 30 minuten rijzen op een warme plaats. Roer het beslag niet tijdens het rijzen.
- Verhit de frituurolie tot 180ºC. Doop de ijsbolknijper of 2 eetlepels in de hete olie, schep uit het beslag een bol en laat deze voorzichtig in de olie glijden.
- Bak zo maximaal 4-5 oliebollen tegelijk goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
- Schep de oliebollen uit de pan en laat uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Meng 2 theelepels cacao met de poedersuiker en bestrooi de chocolade oliebollen voor het serveren ermee.
- 125 gram gedroogde cranberry's
- 2 eetlepels bessenlikeur of 2 eetlepels rode bessensap
- 1 pak oliebollenmix
- 1 eetlepel cacaopoeder en 2 theelepels cacaopoeder (om te garneren)
- 150 milliliter bier
- 100 gram amandelen (grof gehakt)
- frituurolie
- 1 eetlepel poedersuiker