
Wat doe jij met al die overgebleven chocoladeletters?
En dan is het ineens weer voorbij.. Sinterklaas is het land weer uit en de voorbereidingen voor Kerst zijn in volle gang. Maar jij zit thuis met een kast vol pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, banketletters en chocoladeletters. Komt dit ooit nog op? Blijft het wel zo lang goed? Wat moet ik ermee? Wij hebben 6 tips voor je om je chocoladeletters om te toveren tot iets anders lekkers.
1. Fondue
Gezellig en heel lekker, een chocoladefondue met familie of vrienden. Leuk voor tijdens een gezellige avond samen of als dessert tijdens de kerst? Breek de chocoladeletters in stukjes en smelt ze in een steelpannetje. Smelt ze au-bain-marie (pannetje in een pan met kokend water zetten tot de chocolade smelt, goed roeren tot gladde chocoladesaus ontstaat.), verzamel wat fruitsoorten en snij ze in gewenste grootte. Doe deze op een satéprikker en leg ze op tafel naast de chocoladefondue. Je kunt jouw gasten zelf de satéprikkers met fruit door de chocoladefondue laten halen. Ook leuk om marshmallows te gebruiken.
2. Brownies
Brownies, het perfecte “cheat-moment”, maar ook lekker voor bij het kerstdessert. Gebruik een standaard brownierecept en doe stukjes chocoladeletter door het beslag heen, of giet er gesmolten chocoladeletter overheen. Smelt de chocoladeletters net zoals bij de fondue.
3. Saus
Chocoladeletter-saus, kan overal overheen! Smelt de chocoladeletters au-bain-marie en schenk het bijvoorbeeld over het dessert heen. Gebruik verschillende soorten chocoladeletters voor leuke variaties! Je kunt dit bijvoorbeeld over de arretjescake heen doen!
4. Pasta
Lekkere, zelfgemaakte chocoladepasta voor op het brood. Rooster hazelnoten 10-15 min. op 150 graden in de oven en haal daarna de velletjes eraf. Maal ze 5-10 min in de keukenmachine en voeg halverwege één eetlepel kokosolie en één eetlepel hazelnootolie toe. Voeg gesmolten chocoladeletter (au-bain-marie gesmolten) toe samen met 1 tl vanillepoeder en 2-3 eetlepels honing. Meng het met elkaar, doe het daarna in een potje met deksel en je hebt je eigen chocoladepasta!
5. Toppings
Chocoladeletters zijn ook heel goed te gebruiken als topping, voor op ijs of cupcakes bijvoorbeeld. Versnipper de chocoladeletters of hak ze in hele kleine stukjes en strooi ze erover heen. Heel simpel, maar ook heel lekker! Ook leuk voor op de arretjescake.
6. Kruidnoten-fudge
Met dit recept gebruik je meteen alle overgebleven kruidnoten! Verwarm 1 blikje gecondenseerde melk in een pannetje, doe dit op een laag vuur. Hak circa 300 gram chocoladeletter in blokjes en voeg toe aan de melk. Voeg een snufje speculaaskruiden toe en verwarm tot alle chocolade is gesmolten. Zet het vuur uit en doe er een handje vol kruidnoten doorheen. Pak een kleine ovenschaal en doe hier wat bakpapier in. Schenk het chocolademengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig. Strooi nog wat kruidnoten over het chocolademengsel als topping. Als topping kun je ook chocoladeletter gebruiken, net zoals hierboven↑. Laat het een paar uur in de koelkast staan en klaar is de fudge!