
Crashdiëten, niet doen!
´Crashdiëten´, een eetpatroon waarbij je minder dan 1000 kcal per dag binnen krijgt. Ik ben er fel op tegen! Je krijgt bij zo´n dieet namelijk veel minder voedingsstoffen binnen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit kan door steeds minder te eten maar ook door het nuttigen van shakes, poeders en pillen. Mensen die hier aan beginnen, doen dit vaak omdat ze snel resultaat willen. Maar ze vergeten dat de kilo’s er ook niet binnen één maand bij zijn gekomen.
Jojo
Het lichaam is gemaakt om alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk op te slaan in tijden van nood. Het is een eeuwenoude overlevingsstrategie van het lichaam en die is moeilijk te doorbreken.
Toen de mensen nog in grotten woonden, wisselden tijden van schaarste en overvloed elkaar af. Op sommige momenten was er een overvloed aan voedsel, op andere momenten vond de jager amper iets om te eten. Wanneer schaarste zijn intrede deed, had de mens een hulpmiddel nodig om niet te verhongeren. Op één of andere manier moest het lichaam minder energie verbruiken, zodat het kon overleven met het weinige voedsel dat beschikbaar was. En dus vertraagde het metabolisme (de stofwisseling) om energie te besparen en het lichaam begon reserves in de vorm van lichaamsvet op te slaan in tijden van schaarste. In deze tijd gebeurt hetzelfde wanneer we streng op dieet zijn! Het is een verdedigingsmechanisme dat ons moet beschermen tegen de hongerdood. Na het volgen van een crashdieet duurt het een tijd voor de stofwisseling weer normaal is. Alles wat je na een dieetperiode weer eet, wordt dus opgeslagen als vet. Je hebt je in de ´crashperiode´ dus helemaal voor niets ´uitgehongerd´! Het bekende jojo-effect.
Plus rentekilo’s
Vaak zie je dus dat veel mensen het verloren gewicht gedurende het jaar erna weer bijkomen met extra rentekilo’s. Over het algemeen gaan mensen snel weer op de oude tour verder. De ´crash levensstijl´ is namelijk niet voor altijd vol te houden.
Blijvend resultaat
Doe er liever een paar maanden langer over en slank af op een gezonde en verantwoorde manier door je eetpatroon en leefstijl aan te passen voor een blijvend resultaat. Mocht het je niet zelf lukken, zoek dan hulp bij een deskundige. Weet dat veel programma’s vaak geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar!