
Eieren.. zijn ze nou gezond?
De een geeft ze het label ‘superfood’, de ander vindt ze slecht voor het cholesterol. Wat mij betreft behoren eieren tot de meest gezonde voedingsmiddelen. Ze zijn namelijk een perfecte bron van eiwitten en die heeft iedereen nodig. En dan met name kinderen in de groei, ouderen, vegetariërs en mensen die veel sporten.
Eieren bevatten ook veel vitamine B, ijzer en foliumzuur. Uit recente onderzoeken blijkt dat eieren geen slechte invloed hebben op ons cholesterol. Schrap ze daarom dus niet uit je dieet!
Wat vertelt de code mij?
De keuze aan eieren is reuze: Er zijn biologische eieren te koop, scharrel- en vrije uitloopeieren, maïs- en meergraneneieren. Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn van de kip, soms met het voer dat de kip krijgt. Op elk ei staat een stempelcode die je vertelt wat voor ei je koopt.
De code is als volgt opgebouwd: 0 NL 1234567. Hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe diervriendelijker het ei. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt.
Gezonde pannenkoekjes
Omdat ik veel sport, let ik extra goed op de hoeveelheid eiwitten die ik iedere dag eet. Onderstaand recept is daarom één van mijn favorieten. Perfect als krachtontbijt, tussendoortje of lunch… En ze zijn in ‘n handomdraai klaar!
Voor 4 kleine pannenkoekjes
- 1 ei
- 1 banaan
- kaneel, speculaaskruiden en/of geraspte kokos naar smaak
- 1 eetlepel olie (om te bakken)
- optioneel: twee eetlepels melk (eventueel soja- of amandelmelk)
Werkwijze
- Klop het eitje goed los in een kom.
- Prak de banaan en voeg deze toe aan het ei.
- Wil je wat dunner beslag, voeg dan een scheutje melk toe.
- Voeg eventueel een smaakmaker als kaneel toe.
- Verwarm de olie in een koekenpan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten gaar.
Tip: decoreer de pannenkoekjes met wat vers fruit, een beetje kwark of yoghurt of drupje honing.
Smakelijk!