
Even he-le-maal niks
Ik sta de hele dag AAN. Altijd alert, altijd bereikbaar, altijd scherp. Herken je dat? Laatst keek ik na het ontbijt naar mijn bed en dacht: ‘Was ik maar een dagje ziek, dan kon ik de hele dag in bed liggen en niks doen.’ Niet echt een gezonde gedachte, maar wel een die aangeeft dat ik aan rust toe ben.
Nachtje over slapen
Een op de tien werkende mensen is zo vermoeid dat ze met klachten naar de dokter gaan. Mensen zijn ook alsmaar drukker, zelfs in hun vrije tijd. De computer of smartphone staat immers ook altijd AAN. Niets doen en niets hoeven geeft niet alleen rust, het is ook heel gezond. Een goed uitgerust brein kan beter oordelen en beslissen. Dat je ‘ergens nog een nachtje over gaat slapen’ is dan ook niet voor niets een wijs gezegde.
Informatie en prikkels
Mijn moeder stelde laatst aan de telefoon voor om een keer af te spreken op een dag dat ik toch niets te doen had. Ik antwoordde lachend dat ik HEEL GRAAG een keer zo’n dag zou willen hebben. De praktijk van alledag laat dit echter niet toe. Iedere dag is er wel iets te doen en tijd om alle informatie en prikkels te verwerken is er zelden. Daar moet ik toch eens wat aan doen.
Kunst van het niksen
Door vaker niets te doen krijgen je hersenen de tijd om uit te rusten en ervaringen te verwerken. Dat geeft ruimte voor nieuwe inzichten, creativiteit en zelfreflectie. De kunst van het niksen is ook echt niks doen. In ieder geval niets wat moet. Dat vind ik nog best lastig, ik ben eraan gewend 24/7 van het een naar het ander te rennen. Werk, kinderen, huishouden; altijd is er wat te doen.
Kwartiertje niksen
Gelukkig is zelfs een kwartiertje niksen per dag al goed voor je brein. Dat heb ik me nu voorgenomen: mezelf 15 minuten in de sluimerstand zetten. Een kwartier lang voor me uitstaren, naar niets. Of mijn ogen sluiten voor een snel dutje (wel de wekker zetten!). Daarvoor moet ik best even uit mijn comfortzone. Stilte en niks kan confronterend zijn. Toch wil ik mezelf een moment nietsdoen cadeau geven. Uiteindelijk is dat goed voor mijn geheugen, creativiteit en persoonlijke groei. Kan ik er na het niksen weer keihard tegenaan. 😉