
Februaridip? Niet met deze foodtips!
De dagen zijn op het moment nog vaak donker en druilerig. Kijk jij ook zo uit naar het voorjaar? Met een warm zonnetje, fluitende vogeltjes en opkomende plantjes? Wij in ieder geval wel. Helaas moeten we nog even wachten. Hoe komen we de maand februari door? Bijvoorbeeld door nog even te genieten van krachtige wintergroente!
Gezond, goed en voordelig
Knol- en wortelgewassen zijn veelal op hun best in de eerste maanden van het jaar. In februari zijn deze groente nog volop verkrijgbaar, zeker als de winter wat laat op gang komt. Je kunt alle koolgroente dan vaak ook goed en voordelig inkopen. Geniet dus nog even van de laatste kool, bloemkool, aardpeer, winterprei, broccoli, koolraap, pastinaak en rabarber. Echte seizoensgroente van de maand februari zijn verder aardappelen, champignons, groene selderij, knolselderij, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
Knolselderij: weerstand en energie
Knolselderij is heel gezond en bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het grauwe uiterlijk doet vermoeden. Zo is het een bron van vitamine C en dat is belangrijk voor je weerstand. Ook bevat knolselderij kalium (goed voor je bloeddruk) en vitamine K (voor stevige botten). Knolselderij is verder relatief rijk aan eiwit en bevat veel natuurlijke suikers, wat belangrijk is om fit te blijven.
Winterwortel: goed tegen veroudering
De winterwortel lijkt op de normale wortel, maar is veel langer houdbaar. In wortels zit een grote hoeveelheid bètacaroteen. Je lichaam zet dit om in vitamine A (goed voor je gezichtsvermogen en je weerstand). Als antioxidant helpt bètacaroteen bovendien je weefsels beschermen tegen veroudering. De folaat in wortels helpt samen met de natuurlijke suikers je energie op peil te houden. Folaat speelt ook een rol in de werking van het zenuwstelsel en de hersenen.
Voorjaarszon met bloemen?
Met een beetje geluk kunnen we snel gaan genieten van de voorjaarszon. Dan zijn er ook weer meer bladgroente en slasoorten verkrijgbaar. Maart is ook dé maand voor lentegroente- en fruit. Het eerste zachte fruit (zoals aardbei en bessen) is weer te krijgen en met Pasen op komst is het niet alleen buiten tijd voor voorjaarsbloemen, maar ook het moment voor heerlijke frisse salades, versierd met eetbare voorjaarsbloemen zoals viooltjes.
Geniet van wintergroente
Tot die tijd… geniet van de laatste wintergroente, nu het nog kan. 🙂 Bijvoorbeeld met deze smakelijke koolcurry!
Indiase koolcurry
Ingrediënten (4 personen)
- 3 eetlepels arachideolie of wokolie
- 2 eetlepels Indiase currypasta
- 300 gram witte kool of spitskool (in repen)
- 1 winterwortel (geschild, in repen)
- 1 knolselderij (geschild, in blokjes)
- 400 milliliter kokosmelk (blik)
- 125 gram cashewnoten
- 2 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
- naanbrood
Bereiden
- Verhit de olie en fruit hierin de ui. Roer de currypasta erdoor en bak deze circa 2 minuten mee.
- Voeg de kool, winterwortel en knolselderij toe en roerbak circa 5 minuten.
- Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook en stoof zachtjes circa 20 minuten met het deksel op de pan. Voeg zout naar smaak toe.
- Rooster de cashewnoten in een droge hete koekenpan. Bestrooi de curry voor het serveren met de noten en de bosui. Serveer met naanbrood.