
Hoofdgerecht
Gevulde fricandeau met spaghetti van courgette en gegrilde tomatensaus
6 personen
90 minuten
Het lekkerste varkensvlees komt uit eigen streek! Ralph de Kok maakt een heerlijke rollade van fricandeau met spaghetti van courgette én een gegrilde tomatensaus. Uiteraard ook met tomaten uit eigen streek. Volledig bereid op de BBQ!
Werkwijze
- Steek de barbecue aan en zorg ervoor dat het houtskool aan de zijkanten van je barbecue ligt (dus in het midden geen kooltjes). Zorg voor een temperatuur van 150 á 160°C.
- Snijd het vlees vanuit het midden in tot anderhalve centimeter van de onderkant. Maak dan horizontale snedes met je mes naar links en rechts zodat je het vlees ‘open kunt klappen’.
- Bestrooi het vlees aan de binnenkant met peper en zout en bestrijk met de tomatentapenade.
- Meng de spinazie- en basilicumblaadjes en verdeel dit over het vlees. Leg vervolgens de in plakjes gesneden mozzarella en 4 plakjes ontbijtspek op het vlees.
- Rol het vlees op, bind vast met slagerstouw en bedek met de overige plakjes spek. Leg het vlees op het rooster in het midden van je barbecue en gaar tot een kerntemperatuur van 63°C.
- Halveer tijdens het garen van het vlees de tomaten en bestrijk de snijkanten met wat olijfolie. Gril ze naast het vlees, met de snijkant naar beneden, tot ze gaar en zacht zijn.
- Leg ook de trostomaatjes aan de tak erbij tot deze licht gepoft zijn.
- Haal het vlees van de barbecue en laat, licht afgedekt met aluminiumfolie, rusten.
- Snipper de sjalot en knoflook en fruit dit in een pannetje met olie even aan. Voeg de gehalveerde gegrilde tomkan korteraten toe en pureer dit tot een tomatensaus (de trostomaatjes in z’n geheel bewaren voor garnering). Breng op smaak met wat versgemalen peper en zout.
- Snijd de courgette met een dunschiller tot ‘spaghetti’ en roer de groene pesto erdoor.
- Snijd het vlees dan in plakken van ca. 2 cm. dik.
- Schep de tomatensaus op een bord, leg er een flinke ‘dot’ pesto-courgettepasta op en bestrooi dit met de pijnboompitten en de geraspte kaas.
- Serveer met de plakken gevulde fricandeau.
Maken die hap! – Ralph de Kok
- 1 kilo fricandeau
- 2 courgettes
- 8 grote tomaten
- 18 kleine trostomaatjes
- 1 potje tomatentapenade
- 1 bol mozzarella
- 9 plakjes ontbijtspek
- 1 potje groene pesto
- 2 tenen knoflook
- 1 sjalotje
- paar takjes verse basilicum
- handvol geroosterde pijnboompitten
- handvol geraspte Parmezaanse kaas
- handvol verse spinazie
- handvol basilicumblaadjes
- versgemalen zwarte peper en zout
- Slagerstouw