
Het geheim achter de lekkerste gourmet van ’t zuiden
Iedere familie heeft zijn eigen tradities tijdens de feestdagen. De één gaat uitgebreid dineren, de ander gaat lekker gezellig gourmetten. Wie houdt er nou niet van? Het belangrijkste tijdens deze dagen is lekker genieten. En wat is er nou gezelliger dan met je gezelschap rond de tafel met je eigen pannetje gourmetten! Helaas zullen de feestdagen dit jaar anders zijn dan normaal en wordt het lastig om met je hele familie samen te zijn. Wij begrijpen dat dit erg jammer is, maar voor alles is een oplossing. Organiseer een online gourmetavondje! Zo ben je toch nog met de hele familie samen aan het eten.
Waar komt deze traditie nou vandaan en wat is het geheim achter de lekkerste gourmet van ’t zuiden?
Gourmet komt van het Franse woord ‘gourmand’ wat ‘grote eter’ of ‘lekkerbek’ betekent. De trend zelf is overgewaaid vanuit Azië, waar het heel normaal is om met een groep mensen in kleine pannetjes je eigen gerechtje klaar te maken. Eigenlijk is het typisch Nederlands geworden, gemak gecombineerd met gezelligheid. Iedereen kiest wat hij/zij lekker vindt, dus er is altijd voor ieder wat wils!
Lekkerste gourmet van ’t zuiden
Tijdens het gourmetten kun je ook het beste uit eigen streek halen. De gourmetschotels van Jan Linders zitten vol streekproducten, ook de salades voor erbij. Inspiratie nodig voor recepten? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet (klik op de naam voor het volledige recept):
Gegratineerde gevulde champignons
De champignons zijn natuurlijk extra lekker uit de eigen streek. Lekker gegratineerd met brie en gevuld met tomaat.
Thais paddenstoelenpannetje
Leuk recept voor tijdens het gourmetten. Heerlijk in combinatie met Shakshuka en Ei-bloemetjes.
Japanse biefstukjes
Wil je eens wat anders dan de standaard hamburgers en de worstjes? Marineer dan je eigen stukjes vlees. Maak er een echt streekgerecht van en gebruik ons heerlijke Limousin rundvlees!
Frittata met chorizo
Kies ook eens voor een vega omelet met een vulling van reepjes zongedroogde tomaat, bosui of bieslook en camembert of brie.
Deze gerechten zijn het allerlekkerst met onze streekproducten! Meer inspiratie? Bekijk al onze gourmetrecepten hier!
Gezellig samen met de kids
Lekker gourmetten met Sinterklaas is een goede start voor een avond vol lekkers en plezier! Wist je dat je ook heel goed frikandel, hotdogs én mini pizza’s kunt gebruiken tijdens het gourmetten? Wij hebben een aantal leuke recepten voor je waar de kids naar uit zullen kijken: Kidsgourmet.
Let op met rauw vlees op tafel
- Leg kip, vlees en vis op aparte schalen én leg er een eigen vorkje bij.
- Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul halverwege bij vanuit de koelkast.
- Zorg ervoor dat je (gemalen) vleessoorten als hamburger en gehakt goed doorbakt.
- Schroei vlees dat medium gebakken het lekkerst is, snel dicht.
- Let erop dat kip altijd gaar is, snij het voor de zekerheid door.
De grote “wij hebben gegourmet-schoonmaak”…
Maak de pannetjes regelmatig schoon, dit voorkomt aankoeken én brandgevaar. Dit kun je gewoon met wat keukenpapier doen. Verminder tijdens het bakken de geur door in de buurt van een afzuigkap te gaan zitten en meteen een raam open te zetten. Laat de afzuiging nog ruime tijd aanstaan na het gourmetten. Ruim zodra je klaar bent zo snel mogelijk af en maak de pannetjes en je servies schoon, hierdoor verminder je gourmetgeurtjes en maak je het makkelijker schoon.
Maar hoe kom je nou van die gourmetgeur af? Daar zijn een aantal trucjes voor:
Zet een laag kommetje met schoonmaakazijn neer op de verwarming. Of brand wat laurierblaadjes op een schoteltje en de geur is binnen korte tijd weg. Uiteraard kun je ook geurkaarsen of wierook gebruiken na het luchten van de ruimte om de geur te maskeren.