
Bijgerecht
Gepofte en hasselback aardappelen
4 personen
60 minuten
Twee heerlijke gerechten voor in het weekend of doordeweeks; gepofte en hasselback aardappelen. Erg lekker te combineren met groenten en een stukje vlees of vis.
Bereidingswijze
Gepofte aardappels
- Selecteer voor dit gerecht aardappels die ongeveer even groot zijn.
- Prik de schil van de aardappels hier en daar in met een satéprikker om openbarsten te voorkomen.
- Leg ze in een cirkel in de onafgedekte schaal.
- Gaar de aardappels in de magnetron circa 6 minuten op 800 Watt.
- Keer ze halverwege om.
- Laat de aardappels afgedekt of verpakt in aluminiumfolie nagaren.
- Kruis ze in en schep een vulling naar keuze (zie hieronder) erop.
Hasselback aardappels
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Klem 1 aardappel tussen 2 houten lepels of gebruik een keukentang.
- Snijd de aardappel om de 3-4 mm in, maar niet helemaal door.
- Doe hetzelfde met de andere aardappels.
- Leg de aardappels naast elkaar in een lage ovenschaal, met de inkepingen naar boven.
- Meng de olijfolie, knoflook, zout en peper en besprenkel de aardappels ermee.
- Bak de aardappels circa 45 minuten iets onder het midden van de oven.
- Meng de kaas met het paneermeel en bestrooi de aardappels ermee.
- Bak nog circa 5 minuten verder in de oven.
- Meng de crème fraîche met bieslook, zout en peper
- Serveer bij de hasselback aardappels.
- 4 vastkokende aardappels (schoongeboend)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 75 gram pecorinokaas (geraspt) of
- 75 gram gruyère (geraspt) of
- 75 gram belegen boerenkaas (geraspt)
- 2 eetlepels paneermeel
- 200 milliliter crème fraîche
- 1 bosje verse bieslook (fijngehakt)