
Borrelhapje
Gerookte-zalmkroketjes
4 personen
30 minuten
Het jij altijd al eens je eigen kroketten willen maken volg dan deze stappen en vul hem eens anders. Tijdens de eerstvolgende borrel of verjaardag zet jij de lekkerste hapjes op tafel.
Je kunt met dit recept volop variëren met gerookte makreel, tonijn, zalm uit blik of gepocheerde kabeljauw in plaats van gerookte zalm.
Benodigdheden
- Frituurpan
- Platte schaal
Werkwijze
- Week 4-5 blaadjes gelatine in koud water.
- Smelt de boter op een lage stand. Schep de prei erdoor en laat deze circa 3 minuten garen, zonder te kleuren.
- Voeg in één keer de bloem toe, roer goed en kook zachtjes 2-3 minuten om de bloem te garen.
- Voeg de bouillon al roerend in gedeelten toe en breng alles aan de kook.
- Neem de pan van de warmtebron. Knijp de gelatine uit en roer deze door de dikke saus.
- Meng de zalm erdoor en voeg de knoflook, een mespunt (selderij)zout en peper naar smaak toe.
- Schep de ragout in een platte schaal, laat iets afkoelen en zet daarna afgedekt circa 3 uur in de koelkast.
- Verhit de frituurolie. Vorm circa 12 kroketten van de ragout.
- Haal de kroketten eerst door het ei en dan door het paneermeel.
- Frituur de kroketten direct of vries een deel in.
- Serveer met partjes citroen. Lekker met kruidenmayonaise.
- 5 blaadjes gelatine
- 80 gram boter
- 200 gram preien (fijngesneden)
- 125 gram bloem
- 275 milliliter kippenbouillon
- 350 gram gerookte zalm (fijngehakt)
- 1 mespunt knoflookpoeder of
- 1 teentje knoflook (geperst)
- frituurolie
- 2 eiwitten (losgeklopt)
- paneermeel
- 1 citroen (in partjes)