
Bijgerecht
Gestrekte gelakte kip
4 personen
50 minuten
Ben jij een echte barbecue chef? Laat zien wat je kunt met deze gestrekte gelakte kip.
Voorbereiden
Steek de barbecue aan.
Bereidingswijze
- Leg de kip met de borstzijde naar beneden op een snijplank. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de ruggengraat eruit. Klap de kip open en leg de borstkant naar boven. Duw de kip plat en steek kruislings, door de vleugels en de kippenbouten, 2 spiesen erdoor om de kip in deze vorm te houden.
- Bestrooi de kip met de paprikapoeder, zout en peper. Meng de olijfolie met de overige ingrediënten en wrijf de kip ermee in.
- Leg de kip op de barbecue en rooster in circa 35 minuten op matige hitte gaar. Lak de kip tussendoor regelmatig met de gemengde olie en keer af en toe. rusten onder aluminiumfolie.
- De kip is gaar als er helder vocht uitkomt en het vlees gemakkelijk loslaat van het bot. Laat de kip voor het serveren nog 10 minuten
Bereidingstip
Pureer de olie met de diverse ingrediënten tot een gladde ‘lak’.
Bestrijk de kip met appelglazuur. Kook 200 ml appelsap met 75 gram suiker en 2 eetlepels wittewijnazijn tot de helft in. Roer 3 eetlepels ketchup, zout en peper erdoor.
Je kunt dit recept ook bereiden met kippenbouten of kipkarbonades. Gril dan 25 minuten.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 630 kcal |
Koolhydraten | 4 g |
Eiwit | 32 g |
Vet Waarvan verzadigd |
53 g 12 g |
Vezels | 0 g |
Zout | 0,3 g |
- 1 kip (panklaar, ca. 1.5 kg)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 100 milliliter olijfolie
- 1 sinaasappel (rasp)
- 100 milliliter sinaasappelsap
- 1 citroen (rasp en sap)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 1 eetlepel oregano (gehakt)
- 1 eetlepel lente-/bosui (fijngehakt) of
- 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)