
Hoofdgerecht
Gevulde peelkalkoen uit eigen streek
4 personen
210 minuten
Een echt pronkstuk bij het kerstdiner: deze heerlijk gevulde peelkalkoen uit de streek met pistachenootjes en cranberry’s. Een klassieker om met het gezin van te genieten. Neem er wel de tijd voor, want de kalkoen moet 3 uur in de oven.
Benodigdheden
- Braadslede
- Cocktailprikkers
- Vleesthermometer
Overige tijden
- 3 uur oventijd
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
- Verhit de boter en bak de broodblokjes rondom bruin. Schep ze er met een schuimspaan uit.
- Bak de kipdijfilet, de pancetta, champignons en de prei 4-5 minuten in het resterende bakvet van de broodblokjes. Schep het hierna uit de pan.
- Doe de broodblokjes, kip, pancetta, champignons, prei, cranberries, pistachenootjes, peterselie, basilicum en de kipkruiden in een kom en meng dit goed tot een samenhangend geheel.
- Verwijder de elastieken van de kalkoen en schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers.
- Leg de kalkoen in een braadslee, leg hierbij de borst naar beneden.
- Schenk de honing, sambal en gembersiroop bij het bakvet en verwarm totdat alles helemaal vloeibaar is. Schenk dit over de kalkoen en bestrooi met peper en zout.
- Bedruip de kalkoen elke 20 minuten met het braadvocht. Op deze manier blijft de kalkoen lekker sappig.
- Keer de kalkoen na 2 uur om en bak het nog eens 45 minuten. Blijf ook deze kant regelmatig bedruipen met het braadvocht.
- Meet de kerntemperatuur van de kalkoen. Als deze 70˚C is, is de kalkoen gaar. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem 15 minuten onder aluminiumfolie rusten.
- Serveer de kalkoen op een mooie plank of schaal.
Leftover tip
Heb je nog kalkoen over? Maak er de volgende dag bijvoorbeeld een heerlijk pasteitje van! Bekijk hier receptinspiratie met overgebleven kalkoen.
Biertip
Schenk bij dit gerecht een lekker glas La Trappe blond.
Wijntip
Combineert goed met Bourgogne Pinot Noir.
- 1 kalkoen à 4 kg uit eigen streek
- 2 kipdijfilets, in blokjes
- 2 sneetjes Korengoud brood uit eigen streek, zonder korst, in blokjes
- 250 gram kastanjechampignons, in vieren
- ½ kleine prei uit eigen streek, fijngesneden
- 150 gram vloeibare honing
- 50 gram pancetta, in stukjes
- 50 gram gedroogde cranberries
- 25 gram pistachenootjes uit de dop, grof gehakt
- 2 takjes peterselie uit eigen streek
- 2 takjes basilicum uit eigen streek, de blaadjes
- 1 eetlepel kipkruiden
- 1 eetlepel sambal oelek
- 50 ml gembersiroop
- 50 gram roomboter