
Gezond grillen: kip, abrikozen en appel spiesjes
Wij Nederlanders barbecueën in de zomer heel wat af. Zodra de eerste zonnige dag zich laat zien, wordt in allerijl alles uit de schuur gehaald om diezelfde avond nog van de barbecue te kunnen genieten. En terecht, want je weet nooit hoe lang het aanhoudt. Ook bij ons thuis staat de barbecue bij de eerste fijne temperaturen in de achtertuin te ‘shinen’. Maar hoe houden we dat een beetje gezond?
Gezond barbecueën?!
Jazeker, gezond barbecueën; dat is hartstikke makkelijk en maakt de barbecue ook een stuk kleurrijker. Natuurlijk kom je met een knapperige groene salade al een heel eind, maar als de kooltjes dan toch warm zijn: grill ook lekker wat groente mee! Stukken paprika, aubergine, courgette en uienringen even omscheppen in wat olijfolie, knoflook, tijm, peper en zout en op een aluminiumschaal op de barbecue. Zo lekker!
Volledige maaltijd
Om het compleet te maken doe je, eventueel voorgekookte, krielaardappeltjes in de schil in aluminiumfolie op de barbecue. Leg ze er wel wat eerder op, want ze duren net wat langer. Uit de folie bestrooien met wat zeezout, een klein schepje zure room en bieslook erdoor en smullen maar! Zelfs het toetje gaat bij ons op de barbecue. Verse stukken mango of ananas met een beetje dessertwijn en dragon in aluminiumfolie een paar minuten op de barbecue laten garen. Dat moét je zelf proeven 😉
Spiesen voor kids!
Voor kinderen is barbecueën altijd heel spannend want zo’n vuurtje is toch best wel heet. Voor hen is een lap vlees of stuk vis wel vaak veel te veel. Een spiesje met een paar kleine stukjes vlees, courgette en paprika is vaak al meer dan genoeg. En op die manier krijgen ze toch wat groente binnen. Of probeer deze spiesjes van kip met abrikozen en appel. Niet alleen lekker voor kinderen trouwens…
Kip, abrikozen en appel spiesjes
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 zoetzure appels
- 600 gram kipfilets (in gelijke blokjes)
- 16 gedroogde abrikozen
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- 1 mespunt kaneelpoeder
- 4 eetlepels olijfolie
Benodigdheden
- 8 bamboe spiesjes
Werkwijze
- Laat de spiesjes weken in heet water.
- Was en droog de appels en boor de klokhuizen eruit.
- Snijd de appels in 8 parten of blokken. Snijd ze niet te klein omdat ze anders uit elkaar vallen aan de spies.
- Schep de stukken appel, kipfilet en abrikozen en de rest van de ingrediënten door elkaar in een grote kom en laat een uurtje marineren.
- Rijg alle stukken aan de spiesjes en rooster ze om en om op de barbecue in circa 8 minuten gaar en bruin.
Smakelijk!