
Hoofdgerecht
Grootmoeders stoofvlees
4 personen
180 minuten
Authentiek stoofrecept zoals alleen oma het maakt. Grootmoeders stoofvlees valt niet te evenaren, maar het is het proberen én proeven meer dan waard!
Bereidingwijze
- Bestrooi het limousin vlees met zout en peper.
- Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het limousin vlees aan beide kanten bruin.
- Schep het limousin vlees uit de pan.
- Fruit de ui 2-3 minuten in het bakvet.
- Voeg de basterdsuiker en de bloem toe en roer even door. Bak 1 minuut.
- Leg de limousin runderlappen terug in de pan en giet de bouillon en wijn erover.
- Voeg de laurierblaadjes met de kruidnagels erin gestoken toe.
- Breng alles tegen de kook aan en stoof daarna afgedekt circa 1 uur op een lage stand.
- Besmeer de sneetjes brood dik met mosterd en leg ze met de besmeerde kant op het limousin vlees.
- Stoof nog 1 uur en schep dan het limousin vlees en brood door elkaar zodat de jus bindt.
- Stoof nog 30 minuten, tot het vlees zacht is.
- Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels.
- Grootmoeders stoofvlees is erg lekker met gekookte aardappels of puree, rodekool en appelcompote.
Bereidingstips
- Voeg met de laurierblaadjes en kruidnagels 6 jeneverbessen toe.
- Neem glühwein in plaats van wijn of bier.
- 1 kilogram limousin stooflappen
- 100 gram boter
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 700 milliliter rundvleesbouillon
- 300 milliliter rode wijn of 300 milliliter donker bier
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 sneeën brood (van oud brood)
- mosterd