
Haring happen, een heerlijke traditie
Ik kan het hele jaar door wel genieten van een lekkere haring. Zo’n broodje haring op z’n tijd, mmm… Toch zijn er een aantal dagen in het jaar waarop haring happen een echte traditie is. Naast vlaggetjesdag met de Hollandse Nieuwe in juni is dat bijvoorbeeld Aswoensdag. Met het hele gezin haring eten, lekker en gezellig!
Omega 3 en vitamines
Het is niet helemaal duidelijk waar de traditie van haring happen op Aswoensdag vandaan komt. Het kan ermee te maken hebben dat haring veel voedingsstoffen bevat waardoor je de vastentijd gemakkelijker doorkomt. Dat geloof ik graag. Haring is supergezond!
De vette vis zit namelijk bomvol omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor je hart en het bloedvatenstelsel en het zorgt voor een goede groei van je hersenen, huid, zenuwen en ogen. Het wordt aangeraden om minstens twee keer per week vis te eten, waarvan één vette vissoort.
Uitje erbij?
Van haring happen kun je dus met een gerust hart een wekelijkse traditie maken. De uien bij de vis zijn overigens minstens net zo gezond. Ui is rijk aan vitamine C en dat is dan weer goed voor je weerstand. Door ui te eten kun je ook je bloeddruk verlagen en het heeft bovendien een positief effect op longziektes zoals astma en bronchitis.
Vette vis en zwanger
Wat heb ik veel haring gegeten tijdens mijn tweede zwangerschap. Ik had namelijk gelezen dat gezonde (vis)vetten goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby, maar ook voor het functioneren van de hersenen van de zwangere zelf. Dat kon ik met al mijn zwangerschapsdementie wel gebruiken! 😉
Kinderen en haring
Mijn toen tweejarige zoon at in die tijd lekker een hapje mee. Helaas doet hij daar nu moeilijker over. Net zoals mijn dochter, die nooit echt haring heeft willen eten. Gelukkig geldt dat niet voor alle vis: Forel – een ‘half vette’ vis – vinden ze dan wel weer heerlijk. Om ervoor te zorgen dat mijn kinderen zo nu en dan ook volvette vis binnenkrijgen, heb ik een gezond en snel (slechts 20 minuten!) recept gezocht met haring. Smakelijk!
Sandwich met haring, biet en avocado
Ingrediënten voor 4 personen:
-
2 avocado’s (geschild, in stukken, rijp)
-
200 milliliter yoghurt
-
2 teentjes knoflook (geperst)
-
2 eetlepels verse peterselie (gehakt) of
-
2 eetlepels verse bieslook (gehakt)
-
2 gekookte bieten (gepeld, in dunne plakken)
-
4 eetlepels citroensap
-
4 zoute haringen
-
2 bakjes tuinkers
-
12 sneeën licht geroosterd volkorenbrood
Bereiding
- Pureer of prak de avocado en meng deze door de yoghurt met de knoflook, de peterselie en peper.
- Besprenkel de biet met citroensap. Snijd de haring in brede repen.
- Rooster de boterhammen licht in de broodrooster.
- Verdeel de avocadocrème, de haring, de tuinkers en de biet over de sneetjes brood.
- Stapel 3 sneetjes op elkaar tot een sandwich en snijd ze diagonaal door.