
Havermout op 3 manieren
Bijzonder om te merken hoe je smaak zich ontwikkelt en elke keer weer verandert. Toen ik een paar jaar geleden havermout ontdekte als ontbijt, ging er altijd een flinke scheut honing of schep suiker overheen. Heerlijk! Totdat ik minder suiker wilde eten en op zoek ben gegaan naar alternatieven voor de toegevoegde suiker. Die heb ik gevonden!
Optie 1: Banaan
Met stip op nummer één en mijn favoriet: banaan. Sowieso een lekker, voedzaam en zoet tussendoortje maar ook een perfecte zoetmaker in havermout, baksels en smoothies. Bananen bevatten veel vitamine B en C, mineralen als kalium en magnesium en vezels. Jammer dat veel mensen dit mooie stukje fruit vaak als ‘dikmaker’ zien. Dat is onzin! Zolang je er natuurlijk niet te veel van gaat eten. 😉
Optie 2: Gedroogd fruit
Op zichzelf al kleine zoete traktaties en ook nog gezond met vitamine B, kalium en koper als bouwstoffen. Voeg daarom eens gedroogd fruit als dadels, vijgen, perzik en nectarine toe. Gepureerd kun je het als suikervervanger gebruiken in cake of taart en in kleine stukjes vervangen ze suiker in bijvoorbeeld havermout of muesli.
Optie 3: Kokos
In veel zoetigheid is kokos de vervanger van zoet. Je moet ervan houden. Ik ben er in ieder geval gek op. Geraspt, geschaafd, als juice of als olie/boter: allemaal lekker!
Snel extra powerrrr
Inmiddels eet ik al lange tijd mijn favoriete havermoutontbijt met deze natuurlijke ingrediënten. Niet alleen lekker maar ook gezond én binnen tien minuten klaar. Op onderstaand (basis)recept voor een powerontbijt met banaan en havermout kun je wel een paar uur vooruit. En je kunt het zo zoet maken als je zelf wilt!
Ontbijt met havermout en banaan
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen
- 125 gram havermout
- 1-2 bananen
Lekker voor erbij (naar eigen smaak)
- 1,5 theelepel kaneel
- 3 eetlepels kokosrasp
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels walnoten, grof gehakt
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 2 eetlepels zonnebloempitten
Werkwijze
- Doe de havermout in een kom en schenk er heet water of (soja)melk bij totdat de havermout net onder water staat.
- Roer het water of de (soja)melk er goed door totdat de havermout alles heeft opgenomen.
- Maak je gebruik van (soja)melk, of wil je dat de havermout het vocht helemaal opneemt? Zet je bakje dan even in de magnetron, of warm het op in een pannetje.
- Verwijder de schil van de bananen en prak deze fijn. Roer de geprakte banaan door de havermout.
- Voeg naar smaak kaneel, kokosrasp, rozijnen, walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten toe en roer alles door.
- Verdeel de havermout over bakjes en leg daar nog wat extra stukjes fruit op, zoals bosbessen.
Smakelijk!