Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Pasen
  • Jan Linders

Het ‘eeuwige’ speklapje

Door Francis van Arkel

In Nederland wordt in de zomer heel wat gebarbecued. Gemarineerde speklapjes, gekruide worstjes en spiesjes zijn kant-en-klaar verkrijgbaar en maken het ons lekker makkelijk. Niks mis mee natuurlijk! We besteden regelmatig, zeker op onze vrije dagen, meer tijd aan ons eten en willen wel eens wat anders, ook op de barbecue. Wil je een keer een bijzondere barbecue? Lees dan verder.

Kruidenrubs & marinades

Het gekruide en gemarineerde barbecuevlees dat we kopen is prima, maar het is ook heel leuk èn anders om zelf je kruidenrubs en marinades te maken. Met ingrediënten die je vaak toch al in huis hebt, maak je zelf de heerlijkste mengsels. Een overheerlijke kruidenrub maak je met gedroogde kruiden en/of specerijen die je lekker vindt waaraan in ieder geval ook wat suiker (rietsuiker of basterdsuiker) is toegevoegd. Wrijf hiermee het vlees (of de vis) goed in.
Een marinade zorgt niet alleen voor de smaak, maar ook dat het vlees malser wordt. Gebruik voor een kipmarinade zonnebloemolie met wat ketjap, citroensap, knoflook, sambal, uiringen en honing. Je kunt hier ook nog specerijen aan toevoegen (kerrie,  paprika- of gemberpoeder). Laat vlees minimaal 12 uur marineren, liefst langer.

Groot gebraai

Naast de kleinere stukken vlees weten we de weg naar de grote braadstukken op de barbecue steeds beter te vinden. Een côte de boeuf, een bavette of een picanha zijn uitermate geschikt voor de barbecue. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en wrijf het in met een lekkere rub. Eerst goed dichtschroeien en daarna al omdraaiend niet te lang op de barbecue.

De gaartijd van zo’n groot stuk vlees vinden we vaak wat moeilijk maar daar zijn vleesthermometers voor uitgevonden. Die zijn echt niet zo duur en geven wel het gewenste resultaat zodat je optimaal met je grote stuk vlees kan pronken. Want hoe mooi is het om zo’n groot stuk gebarbecued vlees op een plank op tafel te zetten!

Slow cooking op de BBQ

Aan het einde van de barbecue neemt de hitte van de kolen af en laten we ze eigenlijk ongebruikt opbranden. Zonde! Je kunt nu grote stukken vlees op de barbecue leggen die een langere gaarheid nodig hebben, juist op een lagere temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan buikspek, procureur of een hele kip. Van die laatste twee kun je heerlijke pulled pork of pulled chicken maken. Vermengd met wat saus; overheerlijk op een broodje. Denk er wel aan om het vlees eerst dicht te schroeien als de barbecue nog heet is. En natuurlijk goed kruiden met een kruidenrub.

Roken met een smaakje

Dé barbecuetrend is nog steeds vlees roken op de barbecue. Roken geeft een verfijnde rooksmaak aan het vlees waarbij het vlees vaak ook langzamer gaart bij lage temperaturen. Het verschil met slow cooking zit hem in de stand van de barbecue zodat deze rookt. Om er een extra smaakje aan te geven worden er houstnippers met kruiden over de kolen gestrooid. Je kunt trouwens ook whiskey en/of cognac over de kolen schenken. Je ziet, er zijn manieren genoeg om eens een andere draai te geven aan een barbecue!

BBQblogspeklap

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Meer artikelen van Francis

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-1.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-3.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-5.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-4.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-6.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?