Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • December
  • Jan Linders

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

22 november 2019 - door Francis van Arkel

Gourmetten, ik denk voor heel veel Nederlanders de start van Sinterklaasavond. En waarom ook niet? Je bepaalt zelf wat je in je pannetje doet, je kunt er zo lang over doen als je wilt én het is gezellig. Groot voordeel van gourmetten, is dat je vooraf alles klaar kunt zetten zodat je zelf ook lekker kunt blijven tafelen. Maar wat zetten we zoal op tafel?

Traditioneel gourmetten

Ook wij gourmetten al jaren met Sinterklaasavond, met opa en oma erbij, dat is onze traditie. Toen mijn kinderen nog klein waren, was pakjesavond natuurlijk heel erg spannend. Gourmetten gaf dan (even) afleiding…  Inmiddels zijn mijn kinderen volwassen, maar de traditie is gebleven. Wat wel veranderd is, is de gourmettafel zelf. En dan bedoel ik niet een andere eettafel of nieuw gourmetstel. Nee, onze eerste gourmetjaren waren heel traditoneel: de pannetjes op tafel, een grote schaal met vlees, wat gesneden groente, sausjes en stokbrood en bakken maar. Daarna zaten we zo vol dat er geen pepernoot meer bij kon 😉

Gourmetten nieuwe stijl

Tegenwoordig pakken we het anders aan. We gebruiken nog steeds de kleine pannetjes, maar de inhoud is gezonder en lichter. De nadruk ligt minder op vlees, ik zorg voor meer groente en voeg ook vis toe, zoals garnalen en stukjes zalm. Deze ingrediënten breng je op smaak met bijvoorbeeld sojasaus, woksaus of ketchup of je doet er verse guacamole of tzatziki bij. Vervang het stokbrood eens door naanbrood en wraps. Eigenlijk staan dan alle ingrediënten op tafel om je eigen gezonde mini-gerechtjes te maken.

Lekkere en gezonde gourmetcombi’s

  • Kipfilet, bloemkool, lepeltje currypasta en kokosmelk met naanbrood
  • Scampi, taugé, gesneden kool en gember met een scheutje sojasaus
  • Runderhamburgertje, ui en tomaat met ketchup in een klein broodje
  • Wrapje met runderreepjes, paprika, maïs en guacamole OF met falafel, tomaat, champignons en tzatziki
  • Kabeljauw, mango, lente-ui en rood pepertje met scheutje woksaus
  • Aardappeltortilla: gekookte aardappelschuifjes en ui met losgeklopt ei

Gourmet voor kids

Natuurlijk pas je met kleine kinderen goed op met die hete pannetjes, maar gourmetten is voor kinderen één groot feest. Ze voelen zich een echte kok! En daarmee is het ook de ideale manier om ze gezond te laten eten. Zet de tafel vol met cherrytomaatjes, stukjes komkommer en ananas en laat ze hun eigen hamburgertjes braden. Ze rollen hun eigen wrapje met stukjes kipfilet, blaadjes sla en guacemole en hun zelf gebakken pannenkoekjes kunnen ze beleggen met banaan, appel en kokosrasp.  Volgens mij is gourmetten dan een hele gezonde start van pakjesavond!

gourmetgourmetten

Ook interessant

Vers

Griezelige pompoen cheesecake met regenwormen, wie...

Vers

Als de bladeren vallen, komen de herfstgroente!

Vers

Hitte onder de pan: stomen!

Vers

Verse groene kruiden zijn onmisbare smaakmakers

Vers

Pompoen, moet je doen!

Vers

Pompoen is voor mij dé herfstgroente!

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Meer artikelen van Francis

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?