
Hitte onder de pan: stomen!
Stomen is een oude kooktechniek, die met name in China al eeuwenlang toegepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan dim sums die in bamboemandjes op elkaar gestapeld worden boven een wok met kokend water. Stomen zorgt voor een lichte, caloriearme en gezonde bereiding met behoud van pure en intense smaken. Daardoor is het niet alleen lekker maar ook nog eens super gezond!
Het principe van stomen
Producten worden door stoom, die van kokend water (of bouillon) afkomt, gegaard. De stoom blijft tussen het product hangen waardoor het product wordt verwarmd en gaat garen. Je kunt stomen in een stoommandje, in een stoompan, in een elektrische stoompan of zelfs in een stoomoven. In een handomdraai stoom je aardappelen, groente en vlees of vis. Op de BBQ verpak je de producten met vocht als wijn of water in aluminiumfolie om te stomen.
Voordelen van stomen
De gestoomde gerechten blijven mooi van vorm en de kleur blijft fris, helder en puur. Zo blijft gestoomde broccoli prachtig groen en wordt gestoomde zalm mooi roze. Een gestoomd gerecht ziet er daardoor ook meteen aantrekkelijk uit. Omdat alle smaakstoffen in het product blijven zitten, smaken gestoomde gerechten puurder en echter, waardoor het gebruik van smaakversterkers als zout vaak helemaal niet meer nodig zijn. Met stomen blijven ook de vitamines in het gerecht, met name de in water oplosbare vitamines zoals vitamine B en C, behouden.
Mijn favoriete stoomgerecht van dit moment: kip met groente in een quickie bag.
Quickie bag van kip met gestoomde groente
Ingrediënten voor 1 quickie bag
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 50 ml sojasaus
- 50 ml droge sherry
- 1 mespunt gemberpoeder (djahé)
- 1 theelepel verse gember (geraspt)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 125 gram kipfilets (in repen)
- 100 gram kastanjechampignons (in plakjes)
- 50 gram peultjes (afgehaald)
- aluminiumfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vouw van de aluminiumfolie een envelopje, door de folie dubbel te vouwen en dan de zijkanten dicht te vouwen. Laat het aan de bovenkant nog wel open.
- Meng voor de saus de honing, de sojasaus, de sherry, de gember en de knoflook en leg de kipfilet hierin om te marineren.
- Meng alle groente met wat zout en peper. Leg de groente onderin de aluminiumfolie-zak en de kipfilet erbovenop. Schenk het sausje in het zakje. Vouw het zakje dicht en zorg dat het niet openscheurt.
- Leg het pakketje in een ovenschaal. Laat het gerecht in 20 minuten gaar stomen in de oven.
Smakelijk!