Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders

Hitte onder de pan: stomen!

Door Francis van Arkel

Stomen is een oude kooktechniek, die met name in China al eeuwenlang toegepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan dim sums die in bamboemandjes op elkaar gestapeld worden boven een wok met kokend water. Stomen zorgt voor een lichte, caloriearme en gezonde bereiding met behoud van pure en intense smaken. Daardoor is het niet alleen lekker maar ook nog eens super gezond!

Het principe van stomen

Producten worden door stoom, die van kokend water (of bouillon) afkomt, gegaard. De stoom blijft tussen het product hangen waardoor het product wordt verwarmd en gaat garen. Je kunt stomen in een stoommandje, in een stoompan, in een elektrische stoompan of zelfs in een stoomoven. In een handomdraai stoom je aardappelen, groente en vlees of vis. Op de BBQ verpak je de producten met vocht als wijn of water in aluminiumfolie om te stomen.

Voordelen van stomen

De gestoomde gerechten blijven mooi van vorm en de kleur blijft fris, helder en puur. Zo blijft gestoomde broccoli prachtig groen en wordt gestoomde zalm mooi roze. Een gestoomd gerecht ziet er daardoor ook meteen aantrekkelijk uit. Omdat alle smaakstoffen in het product blijven zitten, smaken gestoomde gerechten puurder en echter, waardoor het gebruik van smaakversterkers als zout vaak helemaal niet meer nodig zijn. Met stomen blijven ook de vitamines in het gerecht, met name de in water oplosbare vitamines zoals vitamine B en C, behouden.

Mijn favoriete stoomgerecht van dit moment: kip met groente in een quickie bag.

Quickie bag van kip met gestoomde groente

Ingrediënten voor 1 quickie bag

  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml droge sherry
  • 1 mespunt gemberpoeder (djahé)
  • 1 theelepel verse gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 125 gram kipfilets (in repen)
  • 100 gram kastanjechampignons (in plakjes)
  • 50 gram peultjes (afgehaald)
  • aluminiumfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Vouw van de aluminiumfolie een envelopje, door de folie dubbel te vouwen en dan de zijkanten dicht te vouwen. Laat het aan de bovenkant nog wel open.
  3. Meng voor de saus de honing, de sojasaus, de sherry, de gember en de knoflook en leg de kipfilet hierin om te marineren.
  4. Meng alle groente met wat zout en peper. Leg de groente onderin de aluminiumfolie-zak en de kipfilet erbovenop. Schenk het sausje in het zakje. Vouw het zakje dicht en zorg dat het niet openscheurt.
  5. Leg het pakketje in een ovenschaal. Laat het gerecht in 20 minuten gaar stomen in de oven.

Smakelijk!

champignonkipfiletpaddenstoelpeultjesstomen

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Meer artikelen van Francis

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?