
Hoofdgerecht
Ierse stamppot van puree met witte kool
4 personen
45 minuten
Deze Ierse stamppot is echt om te smullen, vooral in de wintertijd is dit gerecht echt razend populair.
Bereidingswijze
- Kook de aardappels gaar en laat ze droog stomen. Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de puree warm.
- Verwijder de dikke stronk uit de kool en snijd hem in smalle reepjes.
- Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
- Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren. Laat de bosui kort meebakken.
- Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen. Verdeel de stamppot over vier borden. Maak desgewenst een ‘kuiltje’ op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.
Bereidingstip
Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kun je ook groene of savooienkool gebruiken.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 495 kcal |
Koolhydraten | 44 g |
Eiwit | 15 g |
Vet Waarvan verzadigd |
27 g 14 g |
- 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
- 100 milliliter melk
- 50 gram boter
- nootmuskaat (versgeraspt)
- 400 gram witte kool
- 1 klontje boter
- 200 gram mager gerookt spek (in reepjes)
- 4 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
- evt. 4 eetlepels bruine jus
- kruimige aardappel