
Italië, een culinair walhalla!
Als je Italië zegt, denk ik aan zon, prachtige natuur, mooie steden… en lekker eten! Wat maakt de Italiaanse keuken zo bijzonder? En hoe gezond is hij eigenlijk?
Wat maakt de Italiaanse keuken zo bijzonder?
Veel typisch Italiaanse gerechten bestaan uit slechts een paar ingrediënten. Smaakvolle rijpe tomaten, huisgemaakte pasta, verse olijven en basilicum, parmigiano reggiano, de beste olijfolie…. Door de ingrediënten in hun pure vorm te gebruiken, proef je de smaken zoals ze bedoeld zijn. En je voegt automatisch weinig ‘bewerkte’ voedingsmiddelen toe, puur gezond dus!
Wat zit er in pasta?
Pasta wordt gemaakt van bloem (origineel van harde tarwe), water en soms eieren en bevat veel vitamine B1, B3, magnesium, fosfor en ijzer. Ook bevat het meervoudige koolhydraten die traag door ons lichaam worden opgenomen. Ideaal voor sporters dus! Verder bevat pasta eiwitten, en maar weinig vet. Volkorenpasta is extra voedzaam, de vezels zijn goed voor de darmen en zorgen langer voor een verzadigd gevoel.
Gezonde pizza
Pizza is erg lekker, maar heeft niet het meest gezonde imago. Je kunt pizza zo calorierijk maken als je wilt! Liever een gezondere versie? Gebruik dan lekker veel verse groente en pas op met de volvette kaas.
2 pizzabodems (evt. volkoren)
1 potje tomatensaus met Italiaanse kruiden
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
2 tomaten, in plakken
1 blik artisjokharten, uitgelekt en in stukken
1 rode paprika, in reepjes
8 champignons, in plakjes
8 zwarte olijven, in plakjes
Zwitserse strooikaas of gebruik niet te veel gewone geraspte kaas
handje rucola
Bestrijk de pizzabodems met de tomatensaus en bestrooi met de kruiden. Verdeel de tomaat, artisjok, paprika, champignons en olijven erover en bestrooi met de kaas. Bak de pizza 20 minuten in een oven van 200 ˚C. Zodra de pizza uit de oven komt de rucola erover strooien en direct serveren.