
Hoofdgerecht
Jachtschotel stoofvlees met bokbier
4 personen
215 minuten
Begin met de bereiding van het Gents stoofvlees. Dit kun je ook een dag van tevoren doen! Lekker met tuttifrutti en rodekool.
In het recept gebruiken we bokbier, maar ook blond of zelfs wit bier is lekker om erbij te drinken, mits hoog in zijn zuren en smaak.
Bereidingswijze Stoofvlees
- Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper.
- Verhit de boter en de olie en bak hierin de vleesblokjes lichtbruin.
- Schep de uien erbij en roerbak 3 minuten.
- Verwarm het bier en schenk het bij het rundvlees.
- Voeg kruidnagels, laurierblaadjes, suiker en azijn toe en stoof met deksel zachtjes 1,5 uur.
- Bestrijk het brood met de mosterd en snijd het in kleine blokjes.
- Schep ze door het vlees en stoof nog zachtjes 1 uur.
- Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes.
Bereidingswijze Jachtschotel
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in plakken van 1 cm.
- Bestrooi ze met kaneelpoeder.
- Smelt de helft van de boter en bak hierin de appelplakken 2 minuten per kant. Zet ze apart.
- Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar, giet ze af en maak er met de melk, zout, peper, nootmuskaat en de helft van de boter een luchtige puree van.
- Schep het stoofvlees in een ovenschaal.
- Verdeel daarover de appelplakken en strijk er een dikke laag aardappelpuree over.
- Strooi het broodkruim erop en verdeel de rest van de boter er in vlokjes over.
- Zet de schotel circa 25 minuten in de oven zodat hij goed warm wordt en er een goudbruin korstje ontstaat.
Smakelijk!
- 4 goudrenetten
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 50 gram boter
- 1 kilogram kruimige aardappel (gehalveerd, geschild)
- 100 milliliter volle melk (warm)
- nootmuskaat (versgeraspt)
- 4 eetlepels witbroodkruim of 4 eetlepels paneermeel
- voor het Gents stoofvlees:
- 600 gram doorregen runderlappen (in stukken)
- 1 eetlepel bloem
- 50 gram boter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 uien (gesnipperd)
- 500 milliliter bockbier
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 0.5 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel azijn
- 1 snee bruinbrood of 1 snee volkorenbrood
- 1 eetlepel grove mosterd