Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
Hoofdgerecht

Kalkoen uit de oven met een twist

4 personen
75 minuten
BereidingswijzeIngrediënten

Voor velen is kalkoen een echte kerstklassieker. Een soort piek op de kerstboom. Hoe leuk is het om hier een eigentijdse twist aan te geven met olijven, kappertjes én dadels?!

De keuze is aan jou; maak je hem in de oven of ga je voor de barbecue?

Bereiding in de oven

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Leg de kalkoen in een braadslede. Verdeel de knoflook, azijn, olijven, kappertjes met het vocht, dadels en krieltjes er omheen en schenk de bouillon erbij. Bestrooi met peper en zout.
  3. Zet dit 40-50 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Haal het hierna uit de oven, leg de kalkoen op een plank en laat hem 5 minuten rusten. De oventijd is afhankelijk van de dikte van de kalkoen. Gebruik bij voorkeur een vleesthermometer. Bij een kerntemperatuur van 72˚C is het braadstuk perfect.
  5. In de tussentijd de asperges eenmaal rond schillen en het harde uiteinde eraf snijden. Blancheer ze 3 minuten in water met een beetje zout.
  6. Schenk het kookvocht met alle ingrediënten in een kookpan en breng tot net aan de kook.
  7. Maak een papje van de maïzena en een scheutje koud water en roer dit erdoor tot het licht gebonden is.
  8. Snijd de kalkoen in plakken en schep de saus met alle ingrediënten half over de plakken en op het bord. Leg er groene asperges bij.

 

Bereiding op de barbecue

  • De kalkoen kan ook op de barbecue bereid worden. Zorg dat de barbecue niet te heet staat.
  • Leg de kalkoen in een braadslede of schaal die op de barbecue kan.
  • Verdeel de knoflook, azijn, olijven, kappertjes, dadels en krieltjes er omheen en schenk de bouillon erbij.
  • Zet dit 50-60 minuten op de barbecue, keer de kalkoen halverwege de baktijd. Haal het hierna van de barbecue, leg de kalkoen op een plank en laat hem 5 minuten rusten.
  • De barbecuetijd is afhankelijk van de dikte van de kalkoen. Gebruik bij voorkeur een vleesthermometer. Bij een kerntemperatuur van 72˚C is het braadstuk perfect.

Wijntip

Heerlijke Pinot Noir of een lekker Dubbel bier.

  • 1 kalkoenbraadstuk (ca. 800 gram)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 230 gram groene olijven zonder pit, uitgelekt
  • 100 gram kappertjes
  • 250 gram dadels zonder pit, in vieren
  • 450 gram krieltjes
  • 100 ml kippenbouillon (vers of van tablet)
  • ca. 1 theelepel maïzena
  • 1 bosje groene asperges
  • peper en zout
de smaak van decemberkalkoenkerst

Ook interessant

Recepten

Broodje sticky hotdog

Recepten

Frietje kapsalon

Recepten

Snelle erwtensoep met feta en Onze Trots rookworst

Recepten

Zoete aardappelstamppot met boerenkool en reepjes...

Recepten

Broodje bal

Recepten

Echte Brabantse worstenbroodjes

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?