
Hoofdgerecht
Konijnenbout in rode wijnsaus met peperkoek
4 personen
110 minuten
Een echte Limburgse klassieker; konijnenbout, gestoofd in rode wijnsaus met peperkoek. Een heerlijk stoofgerecht met de smaak uit het zuiden, ideaal voor een klassiek kerstdiner. Wist je dat de Buytenlust konijnenbouten uit onze eigen streek komen?
Neem er wel je tijd voor, want dit gerecht moet 1,5 uur stoven. Maak het gerecht helemaal af door er stoofpeertjes bij te maken!
Bereiding in de pan
- Dep de konijnenbouten droog en bestrooi ze met peper en zout.
- Verhit de boter in een braadpan en braad de konijnenbouten rondom bruin.
- Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan de ui en wortelmix al omscheppend 5 minuten.
- Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen, tijm en rozemarijn toe en leg de konijnenbouten erop.
- Schenk de rode wijn erbij en doe het bouillontablet erbij.
- Voeg zoveel water toe tot de konijnbouten net onder water staan. Breng dit tot net aan de kook en laat het 1 uur met het deksel op de pan zachtjes stoven.
- Voeg dan de appelstroop en de peperkoek toe en laat de konijnenbouten nog 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven. Schep af en toe alles even om.
- Neem de konijnbouten uit de pan en leg ze op een schaal. Roer de saus goed door en schenk een deel naast de konijnenbouten en geef de rest van de saus er apart bij.
Bereiding op de barbecue
- Konijnenbouten kunnen ook op de barbecue bereid worden.
- Bak de konijnbouten op de barbecue, niet te heet stoken, aan beide kanten goudbruin. Zet een, bij voorkeur gietijzeren, braadpan op de barbecue.
- Verhit de boter in de braadpan en bak de ui en wortelmix al omscheppend 5 minuten.
- Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen, tijm en rozemarijn toe en leg de konijnenbouten erop.
- Schenk de rode wijn erbij en doe het bouillontablet erbij.
- Voeg zoveel water toe tot de konijnbouten net onder staan. Breng dit tot net aan de kook en laat het 1 uur met het deksel van de barbecue dicht zachtjes stoven.
- Voeg dan de appelstroop en de peperkoek toe en laat de konijnenbouten nog 30 minuten met het deksel van de barbecue dicht zachtjes stoven. Schep af en toe alles even om.
- Neem de konijnbouten uit de pan en leg ze op een schaal. Roer de saus goed door en schenk een deel naast de konijnenbouten en geef de rest van de saus er apart bij.
Wijn- & biertip
- Schenk als wijn een stevige Syrah hierbij! Liever bier? Heerlijk dubbel bier gaat hier perfect bij.
- 4-6 konijnenbouten
- 50 gram boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 pak wortelmix, geschraapt en in grote stukken
- 3 laurierblaadjes
- 4 jeneverbessen
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 500 ml rode wijn
- 1 vleesbouillontablet, verkruimeld
- 2 eetlepels appelstroop
- 4 plakken peperkoek, in stukken
- peper en zout naar smaak