
Lekker uitslapen! Of niet?
Met Pinksteren hebben we een extra vrije dag en daar kijken we hier al tijden naar uit. Lekker uitslapen! Nu de kinderen wat ouder zijn, kunnen we als ouders een beetje bijslapen in het weekend. Niet verkeerd, want de werkweek is al vermoeiend genoeg. Maar werkt bijslapen eigenlijk? En is uitslapen wel zo gezond?
Feit: te weinig slaap is ongezond
Slaap is meer dan het gedeelte van de dag waarin je je ogen sluit. Tijdens je slaap repareert je lichaam zichzelf en laadt het zich op voor de volgende dag. Een slaaptekort van de werkweek kun je helaas niet compenseren met extra lange nachten in het weekend. Te veel slaap is ook niet goed. Mensen die vaak langer dan acht uur slapen hebben dezelfde slaapklachten als mensen die te kort slapen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt het geheugen.
Niemand slaapt in één ruk door
Overigens is het idee dat je een goede nachtrust hebt gehad als je in één ruk doorslaapt ook een misvatting. Bij een normale slaap word je meerdere keren per nacht wakker, vaak ben je je daar niet van bewust. In een goede nachtrust heb je vijf cycli van diepe slaap, die elk ongeveer anderhalf uur duren. Na elke cyclus ontwaak je even, en ook tussendoor heb je vele kleine momenten waarop je half-wakker bent.
Slapen, sporten en bewegen
Slaap je slecht? Onderzoek laat een sterk verband zien tussen bewegen overdag en de kwaliteit van je slaap. Wie met moeite in slaap valt of een lichte slaap heeft, kan de slaap flink verbeteren door een paar keer per week twintig minuten te sporten. Een stukje hardlopen, de lopende band in een sportschool of een stuk fietsen helpen het beste. Gelukkig ga ik alweer tijdje succesvol naar de sportschool.
Vooral voldoende slapen
Helaas is de sportschool gesloten tijdens Pinksteren, maar gelukkig kan ik ook in de tuin aan de slag. Of met de kinderen de natuur in voor een stevige wandeling. Het familieplan voor de Pinksterdagen is nu als volgt: overdag actief zijn in de buitenlucht en ’s nachts minstens acht uur slapen. Mocht het ’s avonds wat later worden, dan slapen we ’s ochtends wat langer door. Misschien niet echt goed voor ons bioritme, maar voor een keer moet het kunnen.