
Traktatie
Oliebollen
20 personen
45 minuten
Recept voor een lekker gewone oliebol. Let op: het beslag moet minimaal 1 uur rijzen. Bekijk ook de bereidingstips voor lekkere variaties!
Bereidingswijze
- Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
- Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
- Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
- Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
Bereidingstips
- Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende sinaasappel (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 appel, in stukjes gesneden, toe.
- Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.
- Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.
- Schep 100 gram gedroogde cranberry’s of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag.
- 500 milliliter melk
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 500 gram bloem (gezeefd)
- 1 ei (losgeklopt)
- 1 citroen (rasp)
- 2 eetlepels zonnebloemolie (om in te frituren)
- poedersuiker