
Maak je eigen groente-bowl
Ik houd erg van groente en ben er de afgelopen jaren steeds meer van gaan eten. Door steeds te variëren en nieuwe gerechten te proberen, ontdek ik steeds weer andere lekkere combinaties.
Bowl: eten uit een kommetje
Één van die manieren is het maken van een ‘bowl: het eten uit een kommetje’. De smoothiebowl, sushibowl, de pokébowl, de burritobowl. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je eet het tegenwoordig uit een kom. De bowl is afgelopen jaar overgewaaid uit Amerika en lijkt de trend voor 2018. Naast dat je heel veel verschillende groente kunt combineren, ziet het er vaak ook nog eens erg mooi uit door al die kleuren.
Lekker praktisch
Maar misschien het meest leuke aan deze trend is dat het erg praktisch eet: lekker op de bank, met alleen een vork of een lepel. En dus maar weinig afwas :). Ideaal toch? Probeer daarom jouw eigen bowl eens samen te stellen. Dit is mijn favoriete recept:
Dit heb je nodig (2 personen):
- 100 gram spinazie
- 1/2 (kleine) bloemkool
- 1/4 (kleine) rode kool
- 70 gram zilvervlies rijst
- 1 (grote) zoete aardappel
- 1 rijpe avocado
- 1 blik zwarte bonen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 1 eetlepel pompoenpitten
- 1 eetlepel olijfolie (of dressing)
- een beetje zout & peper
Werkwijze
- Kook de zilvervlies rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de zoete aardappel (de schil kan blijven zitten) in blokjes, doe ze in een kom en meng met olie, paprikapoeder, en eventueel wat zout & peper.
- Snijd de bloemkool in plakjes, doe dit in een aparte kom en meng met kurkuma, komijnzaad, olie, eventueel wat zout & peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de bloemkool de zoete aardappel over de bakplaat. Let op dat ze elkaar niet raken, je hebt ze niet voor niets zo lekker gekruid.
- Rooster de groente in ongeveer 20-30 minuten (200 graden) goudbruin en gaar.
- Snijd ondertussen de rode kool met een mes in reepjes. Doe het in een kom samen met een snufje zout en de rode wijn azijn; laat dit even intrekken.
- We gaan nu de bowl opmaken! Verdeel de spinazie, zwarte bonen, rijst, geroosterde groente & rode kool over 2 (grote) kommen.
- Snijd een rijpe avocado in plakjes en voeg ook dit toe aan de kommen.
- Schenk tenslotte wat olie/dressing over de bowls en bestrooi de kommen met 1 eetlepel pompoenpitten.
Smakelijk!