
Mango, supergezond fruit!
Als mango’s in de tropen worden geplukt zijn ze zo rijp dat ze bijna uit de boom vallen. Ze zijn dan op hun allerlekkerst. Nu vind ik het een beetje overdreven om voor deze sappige vruchten naar de tropen te reizen dus ik doe het met mango’s die hier verkrijgbaar zijn. Die worden eerder geplukt en rijpen verder tijdens het transport. Aan de gezonde voedingswaarden doet het niks af. Laat maar komen die mango’s!
Boordevol vitamine C
Mango’s zijn caloriearm en super gezond. Weet je dat 100 gram mango genoeg is om je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen? Een mango zit bovendien vol vitamine B6, E en A en belangrijke mineralen als kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en koper. Vooral door de calcium en magnesium is mango extra goed voor zwangere vrouwen.
Mango schillen en snijden
Je kunt een mango op meerdere manieren schoonmaken. Lekker simpel door ’m te schillen, liefst met de dunschiller, en in plakken te snijden tot we de pit voelen. Deze plakken kun je weer in blokjes snijden. Een andere veelgebruikte manier is door één dikke plak met schil van de mango te snijden, tot aan de pit. Dan blokjes insnijden tot op de schil, de schil omdraaien en de blokjes eraf snijden. Superhandig!
Wat kun je met mango?
Een mango kun je zo eten maar er zijn veel meer mogelijkheden met deze gezonde vrucht. Ik vries bijvoorbeeld blokjes vers gesneden mango twee uur in en pureer ze daarna in de blender tot een dikke smoothie. Beetje soja-kokosmelk erbij en je waant je in de tropen! (Pureer voor een pittig effect een stukje rode peper mee). Altijd een grote hit!
Mango in hartige gerechten
Mango kan ook prima bij een hartig gerecht. Mijn mangochutney en kokosrijst met mango vallen hier goed in de smaak. Net als deze lichte (en super gezonde!) mangosalade:
Exotische salade met komkommer, ananas en mango
Ingrediënten voor 4 personen
- Kwart verse ananas (geschild, in dunne plakken)
- Halve verse mango (geschild, in dunne plakken)
- Halve komkommer (in dunne plakken)
- 4 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
- 2 eetlepels koriander (gehakt)
Voor de dressing
- 1 eetlepel chilisaus
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel sesamolie of zonnebloemolie
- 1 theelepel vloeibare honing
Werkwijze
- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met eventueel iets meer chilisaus of honing.
- Snijd de plakken fruit in ongeveer gelijke stukjes en schik ze met de komkommerplakjes op 4 borden.
- Bestrooi met de bosuitjes en koriander en besprenkel met de dressing.
Smakelijk!