
De Merlot: een echte allemansvriend
Makkelijk drinkbaar, soepel van smaak en een echte ‘pleaser’; de Merlot is een echte allemansvriend. Deze nummer 3 van ‘The Big Five’ onder de druiven is zachter dan een Cabernet Sauvignon en voller dan de Pinot Noir. Het is een zachte rode wijn, ideaal voor beginnende rode wijndrinkers. Niet voor niets wordt de Merlot een echte allemansvriend genoemd!
Meest verbouwde druif
Wist je dat deze druif in Frankrijk zelf de meest verbouwde druif is? De grote druif met een vrij dunne schil is vroeg rijp en wordt als eerste geoogst van alle blauwe druiven. Deze snelle ontwikkeling is ideaal wanneer de druif in koelere gebieden wordt verbouwd, waar de regen in september weer om de hoek komt kijken.
Merlot vs Cabernet Sauvignon
Beiden vinden ze hun oorsprong in de Franse streek Bordeaux, tegenwoordig zijn ze ook in grote getale aanwezig in wijnlanden zoals Chili, Zuid-Afrika en de VS. Toch zijn de verschillen in smaak enorm.
Houd je van een volle rode wijn? Dan is de Cabernet Sauvignon de wijn voor jou. Doordat de druif vrij veel tannines bevat, zijn de termen stoer, stevig en een echte ‘bite’ geen overbodige luxe. De smaak van zwarte bessen, kersen, munt en cederhout voeren de boventoon. De smaak hangt tevens af van het land waar hij wordt verbouwd. Cabernet uit Chili is een stuk soepeler en bevat tonen van cassis. De Cabernet Sauvignon wijnen uit Zuid-Afrika zijn vaak rokerig en zwaarder qua smaak met tonen van koffie.
Liever een soepele smaak met tonen van kersen, pruimen, bessen en chocolade? Schenk dan een glas Merlot. Doordat er minder zuren in de wijn zitten is deze een stuk toegankelijker. Ook hier geldt een verschil in smaak aan de hand van het land van herkomst. De Merlot zal lichter en kruidiger zijn – met tonen van framboos en pruim – wanneer de druiven zijn verbouwd in een koel klimaat. Komen ze uit een streek met een warm klimaat, dan zal de wijn wat zoeter en zwaarder zijn met tonen van kers, cacao en vanille.
Aan tafel
Deze uiteenlopende smaken maken de Merlot culinair breed inzetbaar. Lekker als borrelwijn, bij een feestmaal aan tafel zoals het typisch Limburgse Knien in ’t zoer, maar ook voor een gezellige avond op de bank. Serveer je een mooi stuk vlees, een tafel vol met heerlijk tapas of gaan jullie gezellig gourmetten met familie en vrienden? Dan is de Merlot de wijn voor jou.
Tip: probeer ook deze recepten eens met een lekker glas Merlot:
1)Fricandeau met knolselderijgratin en stoofpeertjes
2)Zuidelijk stoofpotje met rosbief en spek
3)Karakterbrood met knoflook, kaas en kruiden
Meer weten over welke wijn het beste bij jou past? Doe dan de wijntest!