Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
Nazomeren

Nazomeren met Chinese groente

Door Tefke van Dijk

Met zachte en smaakvolle groente als Chinese kool en paksoi is het niet moeilijk om dat zomerse gevoel nog een tijdje vast te houden. Stel de herfst nog maar even uit en met deze frisse, gezonde ingrediënten is ook de winter is nog heel ver weg!

Chinese kool: geen koolsmaak

In Nederland kennen we kool vooral als een grove groente met een krachtige smaak, die bovendien niet makkelijk verteerbaar is. Chinese kool is echter heel anders. Vooral de malse bladeren in het midden kun je heel goed rauw eten en de smaak is bijna zoet, heel anders dan de typische koolsmaak. De textuur is lekker knapperig en fris en het is dan ook een uitstekende groente voor salades en roerbakgerechten.

Paksoi: verrassend veelzijdig

Je zou het misschien niet zeggen, maar paksoi is nauw verwant aan Chinese kool. Dat zie je vooral aan het kleurverschil tussen de witte bladstelen en de licht- tot donkergroene bladeren. Een leuk weetje: paksoi betekent in het Kantonees letterlijk “witte groente”, naar de kleur van de stelen. Deze groente heeft een lekker frisse, misschien een tikje pittige smaak, die zelfs in een Hollandse stamppot prima tot zijn recht komt. Maar paksoi is ook lekker in een Mexicaanse tortilla of als bijgerecht bij vis of vlees.

Veel water, weinig calorieën

Net als zo’n beetje alle andere groente zijn Chinese kool en paksoi heel gezond, maar ze bevatten wel vooral veel water, bijna 95 procent. Hierdoor valt het aantal calorieën ook reuze mee. Qua vitamines zijn het geen toppers en de groente dragen vooral bij aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Vooral de verhouding tussen nuttige voedingsstoffen en calorieën maken de twee groente gezond!

Wokken met paksoi én Chinese kool

Persoonlijk vind ik het heerlijk om te wokken met deze twee smakelijke groente. Eigenlijk staan de ingrediënten daarbij nooit helemaal vast, want je kunt er eindeloos mee variëren.

Net waar we zin in hebben: kip of varkensvlees, wel of geen garnalen, paksoi of Chinese kool. Of paksoi én kool. Want het is extra leuk om het gerecht op een bord te serveren op een groot koolblad. Samen met mie of noedels is het een feestje voor de kinderen.

Chinese groente uit de wok

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 400 gram hamlappen (in blokjes)
  • 750 gram paksoi (in repen)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 250 milliliter vleesbouillon
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 100 gram taugé
  • 100 gram garnalen (gepeld, gekookt)

Werkwijze

  1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok en fruit de gesnipperde uien zacht en glazig. Schep de ui uit de wok.
  2. Verhit weer 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok en roerbak het met zout en peper bestrooide vlees bijna gaar.
  3. Voeg paksoi, knoflook en bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook en laat de paksoi in enkele minuten beetgaar worden.
  4. Roer de gefruite uisnippers, de sesamolie, taugé en garnalen erdoor. Verwarm alles even door.
  5. Verdeel over de borden.

Smakelijk!

hamlappenwokken

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?