
Nazomeren met Chinese groente
Met zachte en smaakvolle groente als Chinese kool en paksoi is het niet moeilijk om dat zomerse gevoel nog een tijdje vast te houden. Stel de herfst nog maar even uit en met deze frisse, gezonde ingrediënten is ook de winter is nog heel ver weg!
Chinese kool: geen koolsmaak
In Nederland kennen we kool vooral als een grove groente met een krachtige smaak, die bovendien niet makkelijk verteerbaar is. Chinese kool is echter heel anders. Vooral de malse bladeren in het midden kun je heel goed rauw eten en de smaak is bijna zoet, heel anders dan de typische koolsmaak. De textuur is lekker knapperig en fris en het is dan ook een uitstekende groente voor salades en roerbakgerechten.
Paksoi: verrassend veelzijdig
Je zou het misschien niet zeggen, maar paksoi is nauw verwant aan Chinese kool. Dat zie je vooral aan het kleurverschil tussen de witte bladstelen en de licht- tot donkergroene bladeren. Een leuk weetje: paksoi betekent in het Kantonees letterlijk “witte groente”, naar de kleur van de stelen. Deze groente heeft een lekker frisse, misschien een tikje pittige smaak, die zelfs in een Hollandse stamppot prima tot zijn recht komt. Maar paksoi is ook lekker in een Mexicaanse tortilla of als bijgerecht bij vis of vlees.
Veel water, weinig calorieën
Net als zo’n beetje alle andere groente zijn Chinese kool en paksoi heel gezond, maar ze bevatten wel vooral veel water, bijna 95 procent. Hierdoor valt het aantal calorieën ook reuze mee. Qua vitamines zijn het geen toppers en de groente dragen vooral bij aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Vooral de verhouding tussen nuttige voedingsstoffen en calorieën maken de twee groente gezond!
Wokken met paksoi én Chinese kool
Persoonlijk vind ik het heerlijk om te wokken met deze twee smakelijke groente. Eigenlijk staan de ingrediënten daarbij nooit helemaal vast, want je kunt er eindeloos mee variëren.
Net waar we zin in hebben: kip of varkensvlees, wel of geen garnalen, paksoi of Chinese kool. Of paksoi én kool. Want het is extra leuk om het gerecht op een bord te serveren op een groot koolblad. Samen met mie of noedels is het een feestje voor de kinderen.
Chinese groente uit de wok
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 uien (gesnipperd)
- 400 gram hamlappen (in blokjes)
- 750 gram paksoi (in repen)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 250 milliliter vleesbouillon
- 1 eetlepel sesamolie
- 100 gram taugé
- 100 gram garnalen (gepeld, gekookt)
Werkwijze
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok en fruit de gesnipperde uien zacht en glazig. Schep de ui uit de wok.
- Verhit weer 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok en roerbak het met zout en peper bestrooide vlees bijna gaar.
- Voeg paksoi, knoflook en bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook en laat de paksoi in enkele minuten beetgaar worden.
- Roer de gefruite uisnippers, de sesamolie, taugé en garnalen erdoor. Verwarm alles even door.
- Verdeel over de borden.
Smakelijk!