Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders

Noten: veelzijdig, hongerstillend en super gezond

Door Tefke van Dijk

Mijn tienjarige dochter eet liever geen vlees. Dat zullen veel ouders van tieners herkennen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een goed en gezond alternatief te voor de voedingsstoffen in vlees. Die hebben we gevonden in noten!

Goede voedingstoffen

Met een handvol noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je cholesterol en dat is weer goed voor je bloedvaten. Verder leveren noten veel goede voedingsstoffen als vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. Daarmee is het een goede vleesvervanger, net als eieren en peulvruchten.

Ongezouten noten

Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd, maar dan wel zonder zout. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar lijken op noten. Je kunt ze dan ook zo gebruiken.

Veelzijdige vleesvervanger

Het fijne aan noten is dat je ze zo uit de hand kunt eten, bij lekkere trek, maar ook eenvoudig kunt verwerken in koude en warme maaltijden. Dat maakt ze zo veelzijdig en dat is ideaal als je even weinig inspiratie in de keuken hebt.

Geen spekjes, maar noten!

Van huis uit kennen mijn man en ik andijvie vooral van de stamppot met spekjes (met of zonder kaas of ui). Je kunt andijvie echter ook verrassend goed combineren met oosterse ingrediënten als sambal en ketjap. En: cashewnoten! Ben je toch te verknocht aan spek? Geen probleem. Al deze smaken passen ook prima bij de originele stamppot met spekjes.

Recept: andijviestamppot met sambal en cashewnoten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
  • 50 milliliter wokolie
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 rode uien (in smalle partjes)
  • 600 gram andijvie (panklaar, voorgesneden)
  • 4 eetlepels sojasaus of 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal oelek (naar smaak)
  • 125 gram cashewnoten

Bereiding

  1. Kook de aardappels in 15-17 minuten gaar in water met zout.
  2. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en ui 2-3 minuten.
  3. Schep de andijvie, sojasaus en sambal erdoor en roerbak 2-3 minuten.
  4. Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan.
  5. Giet de aardappels af. Stamp ze niet helemaal fijn en schep het andijviemengsel en de helft van de noten erdoor.
  6. Bestrooi de stamppot met de rest van de noten.

Bereidingstips

  • Roerbak de andijvie niet mee, maar meng de groente rauw door de gestampte aardappelen. Hij blijft dan lekker knapperig.
  • Extra lekker: bestrooi de stamppot met gehakte pinda’s en geroosterde uitjes.
bloggezondjanuarinoten

Ook interessant

Gezond

Tagliatelle met gerookte zalm en rucola

Genieten • Gezond

Fusilli met tomatenroomsaus en gegrilde zalm

Slakommetjes met groene rijst en garnalen
Gezond

Slakommetjes met groene rijst en garnalen

Gezond

Meer thuis, maar wél gezond!

Gezond

Een goede weerstand

Gezond

Smoothies, lekker en gezond!

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?