
Noten: veelzijdig, hongerstillend en super gezond
Mijn tienjarige dochter eet liever geen vlees. Dat zullen veel ouders van tieners herkennen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een goed en gezond alternatief te voor de voedingsstoffen in vlees. Die hebben we gevonden in noten!
Goede voedingstoffen
Met een handvol noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je cholesterol en dat is weer goed voor je bloedvaten. Verder leveren noten veel goede voedingsstoffen als vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. Daarmee is het een goede vleesvervanger, net als eieren en peulvruchten.
Ongezouten noten
Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd, maar dan wel zonder zout. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar lijken op noten. Je kunt ze dan ook zo gebruiken.
Veelzijdige vleesvervanger
Het fijne aan noten is dat je ze zo uit de hand kunt eten, bij lekkere trek, maar ook eenvoudig kunt verwerken in koude en warme maaltijden. Dat maakt ze zo veelzijdig en dat is ideaal als je even weinig inspiratie in de keuken hebt.
Geen spekjes, maar noten!
Van huis uit kennen mijn man en ik andijvie vooral van de stamppot met spekjes (met of zonder kaas of ui). Je kunt andijvie echter ook verrassend goed combineren met oosterse ingrediënten als sambal en ketjap. En: cashewnoten! Ben je toch te verknocht aan spek? Geen probleem. Al deze smaken passen ook prima bij de originele stamppot met spekjes.
Recept: andijviestamppot met sambal en cashewnoten
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
- 50 milliliter wokolie
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 rode uien (in smalle partjes)
- 600 gram andijvie (panklaar, voorgesneden)
- 4 eetlepels sojasaus of 4 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels sambal oelek (naar smaak)
- 125 gram cashewnoten
Bereiding
- Kook de aardappels in 15-17 minuten gaar in water met zout.
- Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en ui 2-3 minuten.
- Schep de andijvie, sojasaus en sambal erdoor en roerbak 2-3 minuten.
- Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan.
- Giet de aardappels af. Stamp ze niet helemaal fijn en schep het andijviemengsel en de helft van de noten erdoor.
- Bestrooi de stamppot met de rest van de noten.
Bereidingstips
- Roerbak de andijvie niet mee, maar meng de groente rauw door de gestampte aardappelen. Hij blijft dan lekker knapperig.
- Extra lekker: bestrooi de stamppot met gehakte pinda’s en geroosterde uitjes.