
Ontbijten? Natuurlijk!
Bij ons gaat niemand de deur uit zonder ontbijt. Desnoods nemen we iets mee voor onderweg. Waarom? Van alle dagelijkse energie en voedingsstoffen krijgen we 10 tot 15 procent binnen met het ontbijt. Eten in de ochtend zet je lichaam en darmen aan het werk en geeft je letterlijk energie. Wie niet ontbijt start trager, heeft concentratieproblemen en is sneller afgeleid. Kortom: ontbijten moet!
Wat is een gezond ontbijt?
De basis van een gezond ontbijt is brood of ontbijtgranen zoals muesli. Kies bij voorkeur voor de volkoren varianten en ontbijtgranen zonder toegevoegde suiker. Als broodbeleg is magere kaas en magere vleeswaren een prima keuze. Eet ook gerust wat fruit. Met een glas melk of yoghurt erbij kan jouw dag vol energie beginnen!
Snelle ontbijtjes
Ontbijten hoeft echt geen uren te duren. Er zijn genoeg snelle en gezonde ontbijtjes die je zelfs, als je echt veel haast hebt, in de auto, bus of trein kunt opeten of drinken. Denk aan een snelle shake van yoghurt, banaan (of ander fruit) en muesli. Of havermoutpap met een lepeltje custardpoeder en wat fruit en havervlokken erdoor.
Maak eens een drink-vlaflip van yoghurt, granen en drinkyoghurt! Een scheutje sinaasappelsap of een paar partjes sinaasappel erdoor is lekker, gezond én het ziet er gezellig uit. Gewoon een bakje yoghurt met muesli, mandarijn in partjes of banaan in plakjes volstaat overigens ook. Zo ontbijt ik zelf al jaaaaren!
Liever brood?
Brood wordt in Nederland nog steeds het meest gegeten als ontbijt. Het is dan ook een prima start van de dag. Neem liefst volkorenbrood of brood met veel granen zodat je darmen lekker aan de gang kunnen. Besmeer het brood met halvarine en beleg met magere kaas of vleeswaren, hüttenkäse en tuinkers, een tomaat in plakjes met peper en zout of een gekookt eitje.
Wat ik ook heel lekker vind is een sneetje roggebrood op een belegd sneetje brood. Weinig tijd om ’s morgens brood te smeren? Doe het de avond ervoor en bewaar het in de koelkast.
Tijd voor ontbijt
Heb je ’s morgens meer tijd om te ontbijten, dan is het heerlijk om een dun omeletje te bakken met plakjes tomaat en een heel klein beetje geraspte magere kaas. Ik maak er altijd een kleine fruitsalade bij. Bij zoete zin rooster ik meergranen boterhammen, bestrijk ze dun met magere roomkaas en hierop een lekker dot jam.
Een wentelteefje gaat er hier ook altijd in. Ik klop een eitje met wat kaneel, wentel een sneetje volkoren brood erdoor en bak hem met een beetje olie in een koekenpan. In dezelfde pan bak ik ook wat partjes appel met kaneel en leg die op het wentelteefje. Mmmmmm, zo is het ontbijt een klein feestje!