
Hoofdgerecht
Onze Trots Entrecote met gorgonzolaboter en pruimenchutney
4 personen
40 minuten
Voorbereiden
- Verhit de olie voor de chutney en fruit hierin de sjalot in 5 minuten goudbruin.
- Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de kruidnagels, kaneel en port toe en breng aan de kook.
- Laat de port op de laagste stand tot de helft inkoken.
- Giet deze vloeistof door een fijne zeef en schenk terug in de pan.
- Voeg de stukjes pruim, tijm en balsamico toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Neem de pan van de warmtebron en laat afgedekt afkoelen.
- Rooster de pijnboompitten voor de boter goudbruin in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen.
- Klop de boter romig en roer de gorgonzola, pijnboompitten en peper erdoor. Schep op een stuk vershoudfolie en rol strak op.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Breng de chutney op smaak met zout en peper.
Bereidingswijze
- Neem de entrecotes 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 100ºC en zet 4 borden erin.
- Leg het vlees op het werkvlak en dep droog met keukenpapier.
- Bestrijk het vlees aan beide kanten licht met olijfolie en bestrooi met zeezout en peper.
- Verhit een grillpan en leg hierin 2 entrecotes met de vetrand tegen de zijkant van de pan. Gril circa 1,5 minuut aan beide kanten. Schakel de oven uit.
- Leg het gegrilde vlees op een schaal en dek af met folie tot de andere twee entrecotes gebakken zijn.
- Zet de schaal nog 3-4 minuten in de oven om het vlees te laten rusten.
- Snijd de gorgonzola-boter in 8 gelijke plakjes.
- Snijd de entrecotes schuin in 4 stukken en leg ze op de warme borden.
- Leg een plakje boter erop en schep een lepeltje chutney ernaast.
Variatietip
Vervang de entrecotes in dit recept door Onze Trots Ribeye of Ossenhaas biefstuk uit de streek.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 905 kcal |
Koolhydraten | 47 g |
Eiwit | 40 g |
Vet Waarvan verzadigd |
45 g 23 g |
Vezels | 10 g |
Zout | 1,3 g |
- 4 Onze Trots entrecotes uit eigen streek
- 1 eetlepel olijfolie
- grof zeezout
- 1 theelepel olijfolie
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 2 kruidnagels
- 0.5 kaneelstokje
- 500 milliliter rode port
- 250 gram gedroogde pruimen (in stukjes)
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 20 gram pijnboompitten
- 100 gram boter (zacht)
- 100 gram gorgonzola (verbrokkeld)