Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
Hoofdgerecht

Onze Trots Entrecote met gorgonzolaboter en pruimenchutney

4 personen
40 minuten
BereidingswijzeIngrediënten

Entrecote uit eigen streek met gorgonzola-boter en pruimenchutney is een verrassend gerecht met een unieke smaak.

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
  • keukenpapier

Voorbereiden

  1. Verhit de olie voor de chutney en fruit hierin de sjalot in 5 minuten goudbruin.
  2. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de kruidnagels, kaneel en port toe en breng aan de kook.
  3. Laat de port op de laagste stand tot de helft inkoken.
  4. Giet deze vloeistof door een fijne zeef en schenk terug in de pan.
  5. Voeg de stukjes pruim, tijm en balsamico toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  6. Neem de pan van de warmtebron en laat afgedekt afkoelen.
  7. Rooster de pijnboompitten voor de boter goudbruin in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen.
  8. Klop de boter romig en roer de gorgonzola, pijnboompitten en peper erdoor. Schep op een stuk vershoudfolie en rol strak op.
  9. Laat opstijven in de koelkast.
  10. Breng de chutney op smaak met zout en peper.

Bereidingswijze

  1. Neem de entrecotes 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 100ºC en zet 4 borden erin.
  3. Leg het vlees op het werkvlak en dep droog met keukenpapier.
  4. Bestrijk het vlees aan beide kanten licht met olijfolie en bestrooi met zeezout en peper.
  5. Verhit een grillpan en leg hierin 2 entrecotes met de vetrand tegen de zijkant van de pan. Gril circa 1,5 minuut aan beide kanten. Schakel de oven uit.
  6. Leg het gegrilde vlees op een schaal en dek af met folie tot de andere twee entrecotes gebakken zijn.
  7. Zet de schaal nog 3-4 minuten in de oven om het vlees te laten rusten.
  8. Snijd de gorgonzola-boter in 8 gelijke plakjes.
  9. Snijd de entrecotes schuin in 4 stukken en leg ze op de warme borden.
  10. Leg een plakje boter erop en schep een lepeltje chutney ernaast.

 

Variatietip

Vervang de entrecotes in dit recept door Onze Trots Ribeye of Ossenhaas biefstuk uit de streek.

 

 

 

 

Voedingswaarde p.p.
Energie 905 kcal
Koolhydraten 47 g
Eiwit 40 g
Vet
Waarvan verzadigd
45 g
23 g
Vezels 10 g
Zout 1,3 g

 

  • 4 Onze Trots entrecotes uit eigen streek
  • 1 eetlepel olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 sjalot (fijngesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 2 kruidnagels
  • 0.5 kaneelstokje
  • 500 milliliter rode port
  • 250 gram gedroogde pruimen (in stukjes)
  • 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 20 gram pijnboompitten
  • 100 gram boter (zacht)
  • 100 gram gorgonzola (verbrokkeld)
culinairentrecotekerstlekkerstewensenLimousin rundvleesStreekvlees

Ook interessant

Recepten

Broodje sticky hotdog

Recepten

Frietje kapsalon

Recepten

Snelle erwtensoep met feta en Onze Trots rookworst

Recepten

Zoete aardappelstamppot met boerenkool en reepjes...

Recepten

Broodje bal

Recepten

Echte Brabantse worstenbroodjes

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?