Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
Hoofdgerecht

Ovenschotel van courgette en tomaat

4 personen
50 minuten
BereidingswijzeIngrediënten

De tomaat hoort bij de familie van de nachtschade. De plant beschermt zichzelf tegen onder andere insecten door het produceren van een gifstof. Dit vind je terug in de stengel en het blad, dat ook schadelijk is voor de mens. In de vrucht verdwijnt deze gifstof zodra de tomaat begint te rijpen. Een tomaat is eigenlijk een vrucht oftewel fruit.

De tomaat is multifunctioneel. Heel lekker om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade maar ook verwerkt in roerbakgerechten, ovenschotels, soepen etc. De tomaat bevat veel anti-oxidanten zoals vitamine C en vitamine A, B1,2 en 6. Maar ook Kalium, Fosfor en Magnesium.

Tip: eet een tomaat enkel en alleen wanneer deze rijp is zodat je onbezorgd kunt genieten van alle voordelen van deze heerlijke rode vrucht.

Benodigdheden: ronde ovenschaal, ø 28 cm, hoogte 4-5 cm, ingevet.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Kruis de tomaten in, leg ze enkele tellen in kokend water en ontvel ze. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
  3. Verhit de helft van de olijfolie en fruit de sjalotten met de helft van de knoflook.
  4. Voeg de tomaten en Provençaalse kruiden toe. Stoof en roer zo nu en dan. Wrijf de grotere stukjes wat fijner. Laat goed indikken en pureer met de staafmixer.
  5. Verhit de rest van de olijfolie en fruit hierin de rest van de knoflook. Schep de courgetteplakjes erbij en bak ze beetgaar.
  6. Leg ze als er veel vocht vrijkomt even op keuken­papier.
  7. Bestrijk de bodem van de ovenschaal met de ingedikte tomatensaus en leg daarop in cirkels de plakjes courgette. Er moet nog wat ruimte in de schaal over zijn, dus stapel niet tot aan de rand.
  8. Kluts de eieren met zout en peper. Giet de eiermassa over de courgettes en verdeel de geraspte kaas en de olijvenplakjes erover.
  9. Zet de schotel 30 minuten in het midden van de oven. Garneer met peterselie en/of basilicum.

Smakelijk!

  • 800 gram tomaten
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel gehakte Provençaalse kruiden of 1 theelepel gedroogd
  • 4 courgettes (circa 700 gram), geschild, in plakjes van 1 cm
  • 5 eieren
  • zout
  • peper
  • 100 gram geraspte jong belegen kaas
  • 12 zwarte olijven, in plakjes
  • peterselie en/of verse basilicum
courgettemealprepovenschoteltomaat

Ook interessant

Recepten

Broodje sticky hotdog

Recepten

Frietje kapsalon

Recepten

Snelle erwtensoep met feta en Onze Trots rookworst

Recepten

Zoete aardappelstamppot met boerenkool en reepjes...

Recepten

Broodje bal

Recepten

Echte Brabantse worstenbroodjes

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?