
Hoofdgerecht
Siciliaanse pasta met bloemkool en krenten
4 personen
40 minuten
Bloemkool is een heel gezonde groente. Het zit boordevol mineralen en anti-oxidanten, een grote hoeveelheid vitamine C en ook vitamine K, B6 en B11. In de bladeren van de bloemkool zit calcium. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte dat je ook de bladeren van de bloemkool kunt eten, maar dat kan dus gewoon!
Bloemkool is goed voor het hart door de glucofaranine (ontstekingsremmer) en dankzij de vezels en de sulforafraan ook voor de spijsvertering. Het is belangrijk dat je bloemkool beetgaar kookt voor het behoud van vezels en vitamines.
Bereiden
- Laat de krenten een kwartier in warm water wellen en vervolgens uitlekken.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper de gepelde ui. Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes.
- Kook de bloemkool roosjes in licht gezouten water in circa. 6 minuten beetgaar. Schep de bloemkool uit de pan en laat uitlekken.
- Bewaar het kookvocht. Rooster de pijnboompitten in enkele druppels olie in een koekenpan lichtbruin. Schep ze uit de pan in een kom.
- Bak in een koekenpan de gesnipperde ui in 2 eetlepels olijfolie in ongeveer 10 minuten zacht en glazig.
- Kook intussen de pasta beetgaar in het kookwater van de bloemkool waaraan extra water is toegevoegd.
- Laat de pasta uitlekken en roer er een beetje olijfolie door om aan elkaar plakken te voorkomen.
- Voeg de bloemkool roosjes, de ansjovisfilets, de uitgelekte krenten, pijnboompitten en het citroensap toe aan de gesnipperde ui.
- Verwarm dit mengsel en schep het door de pasta. Strooi er peterselie over.
Smakelijk!
- 2 eetlepels krenten
- 1/2 bloemkooltje
- 1 ui
- 6 ansjovisfilets (uit blik)
- zout
- 25 gram pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie (Mediterrane)
- 400 gram pasta (bijvoorbeeld penne)
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie