
Picknick in het park – met recept!
Ik woon al jaren in Nijmegen, een stad rijk aan heerlijke parken, zoals het Goffert- en Kronenburgerpark. Als het lekker weer is, dan stromen deze parken vol, veelal met groepjes studenten. Dat brengt me op een van de tradities die ik écht koester uit mijn studententijd: Picknicken met vrienden in het park!
Traditie blijft
Inmiddels is de frequentie wat minder, maar nog steeds kom ik met diezelfde vrienden een aantal keer per maand samen. En nu kan dat weer in het park! Na een dag hard werken, genieten we dan van de gezelligheid in het park, van het fijne weer en natuurlijk van een gezond maaltje in de buitenlucht!
Gemakkelijk gezond
Meestal neemt iedereen wat mee en dan ontferm ik me graag over de salade. Na een dag werken heb ik wel zin in een stevige variant. Als basis kies ik vaak voor volkoren pasta, rijst, quinoa of couscous. Qua groente vind ik paprika of komkommer erg lekker, omdat dat zorgt voor een ‘knappertje’ in de salade. Een pittig rood uitje ontbreekt nooit, noch de verse kruiden die ik ruim voorhanden heb.
Volwaardig maaltje
Om het een volwaardige maaltijd te maken, doe ik er graag wat vis, gevogelte of noten doorheen. Kies bijvoorbeeld voor vette vis zoals forel of makreel of ga voor stukjes gerookte kipfilet of amandelen. Alles bij elkaar in een grote bak, even husselen en hupsakee, snel naar buiten nu!
Couscoussalade met geroosterde paprika en makreel
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 rode paprika
- 1 oranje paprika of
- 1 gele paprika
- 1 rode ui (in smalle ringen)
- 400 gram instant couscous
- 1 vleesbouillontablet of
- 1 kippenbouillontablet
- 400 gram gerookte makreelfilets (in repen)
- 1 bosje platte peterselie (gehakt)
- 1 citroen (in vieren)
Voor de dressing
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 50 milliliter olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel kappertjes
Bereiden
- Verwarm de ovengrill.
- Halveer de paprika’s. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in brede repen. Leg deze met de schil naar boven op een bakplaat. Schuif deze onder de grill en gril totdat op het vel zwarte blaasjes ontstaan.
- Haal de bakplaat uit de oven. Schep de paprikarepen in een plastic zak, sluit deze en laat iets afkoelen. Haal de paprikarepen eruit en trek de velletjes eraf.
- Meng de ingrediënten voor de dressing. Schep de dressing door de paprika en ui.
- Wel de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking met warm water waaraan het bouillontablet is toegevoegd. Roer de couscous los en schep deze op een schaal.
- Verdeel de groente met dressing erover.
- Leg de makreel erop, bestrooi met peterselie en garneer met citroenparten.
Smakelijk!