
Pompoen is voor mij dé herfstgroente!
Herfst is voor mij echt pompoenentijd. Je ziet ze overal liggen. Het leuke van pompoenen is dat ze op Nederlandse grond groeien en dus niet van ver hoeven te komen. Nog een voordeel: ze zijn goed voor je weerstand. En dat is wel zo handig in de herfst!
Boost voor je afweer
Pompoenen zijn heel gezond. Zo bevat pompoen ijzer en vitamine C en hiervan krijgt je immuunsysteem een flinke boost. Ook zit er wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt.
Goede ogen, jonge huid
Een pompoen zit ook boordevol vitamine A, wat je lichaam kan helpen te vechten tegen infecties. In een portie kan tot 200 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zitten! Dit is goed voor je ogen en verbetert het zicht. Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen gaat bovendien huidveroudering tegen.
Veel vezels, weinig calorieën
De vezels in pompoenen zijn goed voor je stoelgang. Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Beter! Pompoensoep is hierdoor het perfecte tussendoortje.
Extra gezond: pompoen met knolselderij
Je kunt pompoen heel goed combineren met een groente als knolselderij. Ook de knolselderij is goed voor je weerstand en helpt bovendien je energieniveau op peil te houden. Probeer bijvoorbeeld eens een lekkere ovenschotel van pompoen en knolselderij.
Ovenschotel met knolselderij en pompoen
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram knolselderij (geschild, in plakken van ongeveer een halve centimeter)
- 400 gram pompoenen (geschild, in plakken van ongeveer een halve centimeter)
- 2 uien (in ringen)
- 200 gram beenhammen (in blokjes)
- 1 theelepel majoraan of 1 theelepel oregano
- 250 milliliter room
- 200 milliliter groentebouillon van tablet
- 2 eieren
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakken knolselderij, pompoen en ui om en om in de schaal. Verdeel de blokjes ham tussen de lagen groente en bestrooi elke laag met een beetje zout, peper en majoraan (of oregano).
- Klop de room los met de bouillon en eieren en giet dit over de groente. Bedek de ovenschotel met aluminiumfolie en bak het gerecht in circa 40 minuten gaar. Verwijder de folie de laatste 10 minuten zodat de bovenkant mooi bruin wordt.
Variatie
Laat de ham weg of vervang deze door blokjes oude kaas voor een vegetarische versie.
Wijnadvies: lekker fris wit, en dan bij voorkeur Italiaans.