
Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Nagerecht, Taart & cake, Traktatie
Pompoentaart
8 personen
135 minuten
Lekker taart bakken samen met de kids? Maak in de herfstvakantie eens een pompoentaart. Laat ze op deze manier kennis maken met streekgroente die veel vitamines en mineralen bevatten.
Benodigdheden
- taartvorm
- bakpapier
- deegroller
- blindbakvulling, bijvoorbeeld rijst of gedroogde peulvruchten.
Voorbereiding
- Meng de bloem met de boter, ei, suiker en 1 theelepel zout met een koele hand tot een kruimelig deeg.
- Voeg 1-2 eetlepels koud water toe tot een glad en soepel deeg ontstaat. Kneed niet te lang.
- Vorm een bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en laat circa 45 minuten rusten in de koelkast.
- Kook intussen in een pan met deksel de pompoenblokjes zonder extra vocht circa 10 minuten op middelhoge stand, tot de pompoen zacht is.
- Verwarm de oven voor op 190 ºC.
- Pureer de gekookte pompoen.
- Klop de eieren voor de vulling met de suiker, bloem, citroenrasp, gember, kaneel en ½ theelepel zout. Schep de crème fraîche en 500 gram pompoenpuree erdoor.
Werkwijze
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik. Leg het deeg met opstaande rand in de ingevette taartvorm en snijd de bovenrand bij.
- Leg een stuk bakpapier erop met daarop de blindbakvulling en bak de bodem circa 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling.
- Schenk de pompoenvulling op de taartbodem tot de bodem goed bedekt is, je houdt bij een kleine taartvorm eventueel wat vulling over.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180ºC en bak de taart nog circa 40 minuten verder. Dek de rand van de taart als deze te bruin wordt af met aluminiumfolie.
- Laat de taart afkoelen. Bestuif de taart met een vleugje kaneel en poedersuiker. Garneer eventueel met kaneelstokjes en/of steranijs.
- 250 gram bloem en extra bloem (om te bestuiven)
- 125 gram zachte boter
- 1 ei (losgeklopt)
- 125 gram suiker
- poedersuiker (om te bestuiven)
- 2 kaneelstokjes (om te garneren) en/of 3 steranijs (om te garneren)
- 1 kilo pompoen (geschild, in blokjes)
- 3 eieren
- 150 gram suiker
- 85 gram bloem
- 1 citroen (rasp)
- 0.5 theelepel gemberpoeder (djahé)
- 0.5 theelepel kaneelpoeder en extra kaneelpoeder (om te bestuiven)
- 200 milliliter crème fraîche