
Hoofdgerecht
Preitaart
4 personen
15 minuten
Wil jij het jaar gezond starten? Maak dan deze heerlijke preitaart uit eigen streek! De quiche met prei, spekjes, knoflook, ei en kaas zit bomvol smaak en is heel makkelijk te maken!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak in een koekenpan de spekblokjes zonder boter of olie in 5 min. uit. Haal de spekjes uit de pan.
- Fruit in het spekvet de ui met de knoflook 2 min. Voeg de prei toe en bak tot dat het vocht helemaal weg is. Houd een handje prei apart voor later.
- Klop in een kom de crème fraîche, eieren, peper en zout en de geraspte kaas goed door elkaar. Houd een beetje gerapste kaas apart voor later.
- Bekleed de bakvorm met de bladerdeegplakjes. Bestrooi de bladerdeegbodem met het paneermeel (absorbeert het vocht). Doe de prei in de vorm, giet er het eimengsel overheen en verdeel dit goed. Strooi de apart gehouden kaas over de taart.
- Bak de taart in de voorverwarmde oven 20 minuten. Bestrooi de preitaart met de apart gehouden prei ringetjes. Bak de taart vervolgens in nog eens 10-15 minuten goudbruin en gaar.
- Garneer de preitaart af met peterselie.
Bereidingstip: maak van 3 plakjes bladerdeeg reepjes en leg ze in een ruitjesvorm op de taart.
- 500 g gerookte spekblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 flinke preien uit eigen streek, in ringetjes (ca. 1 kg)
- 1 beker crème fraîche (250 ml)
- 4 eieren uit eigen streek
- 1 zakje oude geraspte kaas (175 g)
- 7 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
- 2 el paneermeel
- paar takjes peterselie