
Hoofdgerecht
Runderbeenham met romanesco en gekarameliseerde rode ui
4 personen
45 minuten
Wil je tijdens de feestdagen een makkelijk, maar toch speciaal, gerecht serveren? Dan zit je met deze runderbeenham met romanesco en gekarameliseerde ui zeker goed. Dat wordt genieten!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Braad de beenham in boter en/of olie rondom bruin.
- Leg de beenham in een ovenschaal in het midden van de oven. Gaar het vlees in 30-35 minuten (6-8 minuten per 100 gram). Giet het braadvocht tussendoor over de beenham om uitdroging te voorkomen.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een kookpan en bak de ui ca. 10 minuten op matig vuur.
- Schenk de wijn en de balsamicoazijn erbij en roer goed door.
- Voeg de honing en de tijm toe en laat een half uur op een matige warmtebron stoven. Roer regelmatig door. Als het te droog begint te worden, kun je een scheutje water toevoegen.
- In de tussentijd verdeel je de romanesco in roosjes. Breng de roosjes in een kookpan met water en een beetje zout aan de kook en kook ze in 5-6 minuten beetgaar. Giet de roosjes hierna af.
- Haal de runderbeenham uit de oven en laat deze nog even rusten voor het aansnijden.
- Verdeel de romanesco roosjes over een schaal en schep de gekarameliseerde ui erover.
- Snijd de beenham in dunne plakjes en serveer deze met de romanesco.
Biertip
Lekker met een glas Straffe Hendrik Quadrupel.
Wijntip
Schenk bij dit gerecht de La finestra Primitivo.
- 500 gram runderbeenham
- 1 romanesco
- 4 rode uien, in halve ringen
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 ml rode wijn
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 50 gram honing
- 2 takjes tijm, de blaadjes